De Spil

Participatie is maatwerk. Voor elk project willen we zeker zijn dat we de juiste mensen samen brengen en de juiste vragen stellen. Bovendien hangt de ruimte voor participatie ook af van een hoop randvoorwaarden - tijd, beschikbare middelen, bestaande wetten en reglementen, etc. Om ervoor te zorgen dat elk project de juiste weg aflegt en participatie telkens nuttig wordt ingezet, riepen we De Spil in het leven.  

Wat is de spil?

De spil is een orgaan dat advies geeft aan teams die participatief willen werken. Ze denken mee na over vragen als: 

  • Wie kunnen we best betrekken in dit project? Wie zal impact ondervinden, wie heeft nuttige kennis, wie moet geïnformeerd worden? 
  • Welke kennis missen we voor een geslaagd project? Welke vragen moeten we stellen, aan wie, en waar vinden we antwoorden?  
  • Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee is? Is onze methode en communicatie geschikt? Houden we genoeg rekening met iedereen? 
  • Na afloop: heeft het traject de gehoopte resultaten opgeleverd? Welke problemen waren er, en hoe kunnen we die vermijden in de toekomst? 
  • … 

De Spil formuleert telkens adviezen waarmee de projectteams verder aan de slag gaan.  

Wie zijn de Spil-leden?

De Spil bestaat uit zeven leden: vier burgers, twee vertegenwoordigers van de administratie, en één vertegenwoordiger uit het politieke bestuur. Zo brengen we expertise uit verschillende hoeken samen.  

De vier burgervertegenwoordigers zijn uitgeloot uit een bredere groep kandidaten. In de loop van 2024 zullen we nieuwe vertegenwoordigers selecteren. Dit doen we om verschillende perspectieven aan bod te laten komen, maar ook om te verzekeren dat de last van hun engagement niet te groot wordt.