Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA)

BOA?

In Dilbeek is er momenteel een uniek aanbod van buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten voor kinderen uit de kleuter- en lagere school. Het decreet ‘Buitenschoolse Opvang en Activiteiten’ (BOA-decreet) daagt lokale besturen uit om dit aanbod, samen met alle lokale spelers, nog beter af te stemmen op de noden van álle kinderen en gezinnen.

Geef jouw mening!

Bevraging voor ouders
Wat doet jouw kind na school en tijdens de vakanties? Hoe plan jij de opvang en activiteiten van jouw kind in Dilbeek? Vul onze ouderbevraging in (tot 30 juni) en help ons zo mee de noden en verwachtingen in kaart te brengen.

Bevraging voor kinderen
In september leggen we ons oor ook te luisteren bij de kinderen zelf aan de hand van een kindbevraging. De verwerking van de resultaten en de verzamelde input kan je binnenkort terugvinden op doemee.dilbeek.be.
 

Denk mee!

Workshop voor (groot)ouders, verenigingen, opvang en scholen
Op 13 juni gingen we in gesprek met (groot)ouders, verenigingen, opvang en scholen. We dachten na over de drempels en sterktes van de huidige buitenschoolse opvang en activiteiten. Maar we droomden ook over hoe we het aanbod na schooltijd en tijdens vakanties nog beter kunnen afstemmen op de noden van álle kinderen en gezinnen.

Meer informatie

Heb je specifieke vragen rond de opvang en activiteiten van je kinderen en vind je het antwoord niet op deze pagina, dan kan je een mailtje sturen naar boa@dilbeek.be.  

Het decreet

De Vlaamse Overheid streeft tegen 1 januari 2026 naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor álle kinderen en gezinnen en in samenwerking met alle lokale spelers. Het BOA-decreet heeft duidelijke doelstellingen:

  • Elk kind moet zijn talenten kunnen ontplooien,
  • Gezinnen moeten hun werk of opleiding kunnen combineren met hun gezin,
  • De sociale cohesie en de toegankelijkheid in de samenleving moet gestimuleerd worden.

Op die manier krijgen kinderen meer speelmogelijkheden en ontplooiingskansen, maar ook keuzevrijheid en recht op rust. Het aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten moet ook toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen.

Het decreet vraagt bijzondere aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.

Het decreet focust expliciet op de jongste kinderen, want hoe vroeger je inzet op kinderen en hun ontwikkeling, hoe groter de impact op hun verdere leven is. Daarnaast vraagt het decreet ook bijzondere aandacht voor kwalitatieve kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met specifieke zorgbehoeften en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.