Wat kiezen we bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiezen we de gemeenteraad van onze woonplaats.
Wat kiezen we bij de provincieraadsverkiezingen?
Bij de provincieraadsverkiezingen kiezen we de provincieraad van de provincie Vlaams-Brabant.
Waar zijn de stemlocaties voor de verkiezingen van oktober?
In 2024 zal de Dilbeekse burger, afhankelijk van zijn of haar woonplaats, opnieuw op 9 verschillende locaties gaan stemmen. De exacte locatie en het nummer van jouw stembureau, zal vermeld staan op jouw oproepingsbrief. Hierbij alvast een overzicht van de stembureaus:
- Deelgebied Dilbeek Centrum:
Westrand – Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
Kunstacademie Dil’Arte – Kamerijklaan 50, 1700 Dilbeek - Deelgebied Dilbeek Saviowijk:
Campus Odisee – Stationstraat 301, 1700 Dilbeek - Deelgebied Dilbeek – Kaudenaardewijk:
Gemeenteschool Jongslag – Marktplein 8, 1700 Dilbeek - Deelgebied Itterbeek:
Gemeenteschool ’t Keperke – Keperenbergstraat 37a, 1701 Itterbeek - Deelgebied Schepdaal:
Sporthal Caerenbergveld – Kerkhofstraat 13, 1703 Schepdaal - Deelgebied Groot-Bijgaarden:
Sporthal Ten Gaerde – Jozef Mertensstraat 27A, 1702 Groot-Bijgaarden - Deelgebied Sint-Martens-Bodegem:
Solleveld – Solleveld 11, 1700 Sint-Martens-Bodegem - Deelgebied Sint-Ulriks-Kapelle:
Gemeenteschool De Kriebel – Sint-Ulrikstraat 1, 1700 Dilbeek
Ik ben verhuisd, waar moet ik gaan stemmen?
Je domicilieadres op het moment dat de kiezerslijst wordt opgemaakt, nl 1 augustus 2024, is bepalend voor de plaats waar je moet stemmen. Je gaat met andere woorden stemmen op de plaats die aangegeven is op jouw oproepingsbrief.
Wat verandert er t.o.v. de verkiezingen van 2018?
- De afschaffing van de opkomstplicht
Op 13 oktober zijn het opnieuw verkiezingen. Voorheen was stemmen verplicht, nu een vrije keuze. Het is wel nog steeds een meerwaarde om je stemrecht uit te oefenen. Kiezen zal op 13 oktober mogelijk zijn van 8u tot 15u. - Fijnmazige stemresultaten
Naast de globale gemeentelijke resultaten de dag van de verkiezingen zelf, zal het Agentschap Binnenlands Bestuur enkele dagen na de verkiezingen meer gedetailleerde resultaten bekend maken van de verkiezingen. Zo kennen we de specifieke resultaten op het niveau van specifieke deelgebieden van de gemeente. (De opdeling in deelgebieden is terug te vinden onder de vraag “Waar zijn de stemlocaties voor de verkiezingen van oktober?”) - Afschaffing van de invloed van de lijststem
De kandidaten binnen een lijst zullen verkozen worden in de volgorde van het aantal voorkeursstemmen dat ze individueel hebben behaald. Vroeger werden lijsstemmen overgedragen naar de kandidaten, in volgorde van hun rangorde op de kandidatenlijst. Deze overdracht wordt afgeschaft. De lijsstemmen zullen wel nog meetellen bij de zetelverdeling. - De aanstelling van de burgemeester
De verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie, wordt burgemeester. Deze regel is er gekomen om de betrokkenheid en stemgewicht van kiezer te vergroten. M.a.w. dit vergroot de impact van jouw stem op het lokale beleid.
Wat als ik niet kan gaan stemmen?
Een volmacht geven, als je zelf niet naar het stemlokaal kan gaan, is enkel mogelijk omwille van onderstaande redenen, die ze moeten aantonen met het bijhorend attest:
- De kiezer is omwille van medische redenen niet in staat om naar het stembureau te gaan of er naartoe gevoerd te worden. De kiezer voegt dan een medisch attest bij de volmacht. (Een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.)
- De kiezer is om beroeps- of dienstredenen in het buitenland. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de werkgever met de bevestiging dat hij op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen. Ook de leden van het gezin of het gevolg van de kiezer die met hem in het buitenland verblijven, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
- De kiezer is in België, maar moet op de dag van de verkiezingen werken. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de werkgever met de bevestiging dat hij op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen.
- De kiezer oefent het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uit. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest waaruit de uitoefening van het beroep blijkt. Dienst burgerzaken van de gemeente waar de kiezer in het bevolkingsregister is ingeschreven levert het attest (formulier A96b) af. Ook de leden van het gezin die met de kiezer samenwonen, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
- De kiezer verkeert ten gevolge van een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de inrichting waar hij zich bevindt.
- De kiezer kan niet naar het stemlokaal gaan om redenen in verband met zijn geloofsovertuiging. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de religieuze overheid met de bevestiging dat hij op 13 oktober 2024 niet kan gaan stemmen.
- De kiezer is student en kan om studieredenen niet naar het stemlokaal gaan. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de instelling waar hij studeert.
- De kiezer verblijft tijdelijk in het buitenland om andere redenen dan hierboven vermeld. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest verkregen bij de dienst burgerzaken waarmee deze de onmogelijkheid om op 13 oktober 2024 naar het stemlokaal te gaan, vaststelt. De kiezer vraagt dat attest (formulier A96a) aan bij burgerzaken en voegt bij zijn aanvraag de nodige bewijsstukken. Deze bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet etc. In tegenstelling tot de verkiezingen van juni is een verklaring op eer niet mogelijk.
Meer info en volmachtformulieren zijn terug te vinden op de website: https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/stemmen/naar-de-stembus/volmacht
Zijn de stembureaus toegankelijk?
We zorgen ervoor dat er op elke stemlocatie extra parkeerplaatsen worden voorzien voor personen met een beperking en dat een hellend vlak wordt voorzien is waar nodig.
Per locatie is tevens een aangepast stemhokje aanwezig. Dit staat zo dicht mogelijk bij de ingang en heeft een vrije bewegingsruimte van 150 cm diameter. Staat het hokje niet in jouw eigen stembureau, geen probleem, de voorzitter van jouw toegewezen stembureau schrapt jou van zijn lijst en de voorzitter van het andere bureau voegt jou toe. Deze laatste geeft jou een stemkaart om te stemmen.
Verschillende stoelen worden voorzien in de gangen naar het stembureau. Ook in het stembureau zelf is een stemhokje voorzien met stoel.
Indien u tijdens het stemmen hulp nodig heeft, kan dit gevraagd worden aan de voorzitter. Mits toestemming van de voorzitter mag hij zelf, een bijzitter of een persoon naar keuze hulp bieden.
Heb je hier vragen over, contacteer burgerzaken@dilbeek.be.
Wie mag er stemmen?
Je bent een Belg in België
Voor de verkiezingen van 13 oktober 2024 krijg je als Belg vanaf 18 jaar, ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente een oproepingsbrief om te stemmen. Elke Belg die stemgerechtigd is, staat automatisch ingeschreven op de kiezerslijst en ontvangt een oproepingsbrief, ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen. Die brief breng je mee naar het stembureau, en bevat de volgende info:
• het adres van het stemlokaal waar je moet stemmen
• wat je allemaal moet meebrengen
Je bent een Belg in het buitenland
Voor de verkiezingen van 13 oktober kan je als Belg in het buitenland niet stemmen.
Je bent een niet-Belgische burger van binnen de Europese Unie die in België verblijft
Voor de verkiezingen van 13 oktober 2024 kunnen burgers van de EU die in de bevolkingsregisters of vreemdelingenregisters van een Belgische gemeente zijn ingeschreven en minstens 18 jaar oud zijn, zich inschrijven op de kiezerslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen (niet voor de verkiezingen van de provincieraad).
Ben jij EU-onderdaan en wil je deelnemen aan de verkiezingen? Dan moet je inschrijven op de kiezerslijst, dit kan uiterlijk tot 31 juli 2024.
Meer info? Registratie stemrecht niet-Belgen | Vlaanderen.be
Je bent een niet-Belgische burger van buiten de Europese Unie die in België verblijft
Voor de verkiezingen van 13 oktober 2024 kunnen burgers uit niet-Europese landen die in de bevolkingsregisters of vreemdelingenregisters van een Belgische gemeente zijn ingeschreven, of ten laatste op 31 juli 2024 een wettelijk verblijf in België kunnen aantonen van minstens 5 jaar en minstens 18 jaar oud zijn, zich inschrijven op de kiezerslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen (niet voor de verkiezingen van de provincieraad).
Ben jij een niet-Belgische burger van buiten de EU en wil deelnemen aan de verkiezingen? Dan moet je je inschrijven op de kiezerslijst, dit kan uiterlijk tot 31 juli 2024.
Meer info? Registratie stemrecht niet-Belgen | Vlaanderen.be