Wat als je niet kan gaan stemmen?

Geplaatst op ma 13.05.2024

Team burgerzaken krijgt heel wat vragen over het niet kunnen gaan stemmen voor de verkiezingen van juni. We zetten graag nog even alles op een rijtje. 

Indien je niet kan gaan stemmen op zondag 9 juni 2024, heb je twee opties

  • Ofwel geef je een volmacht
  • Ofwel kan je je onthoudingsredenen bezorgen aan team burgerzaken. Zij bezorgen deze aan de vrederechter van kanton Asse die zal oordelen of uw redenen al dan niet verantwoord zijn. 


Optie 1: je geeft een volmacht

Op deze manier kan de volmachtkrijger stemmen in naam van de volmachtgever. Opgelet, de volmachtkrijger moet op dezelfde kandidaten kunnen stemmen als de kiezer die de volmacht geeft.  Dus je moet een volmacht geven aan een kiezer binnen eenzelfde kieskring.

Wie mag er een volmacht geven?

De kiezer die:

  • wegens ziekte of handicap niet in staat is om zich naar het stembureau te begeven (te attesteren door een arts op het formulier)
  • om beroepsredenen in het buitenland is opgehouden, alsook de leden van zijn gezin. Of die om beroepsredenen op de dag van de verkiezingen in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden. (te attesteren door de werkgever)
  • een activiteit als zelfstandige uitoefent en zich wegens deze activiteit niet in het stembureau kan melden (te attesteren door de burgemeester van de woonplaats, op voorwaarde dat de kiezer zijn ondernemingsnummer voorlegt en een verklaring op erewoord indient, ten laatste 7 juni 12u30).
  •  op de dag van stemming, ten gevolge van een rechterlijke maatregel, in een toestand van vrijheidsberoving verkeert (te attesteren op het formulier door de directie van de penitentiaire instelling)
  • wegens een deelname aan een activiteit naar aanleiding van zijn vrijheid om zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uiting te brengen, in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden (de organisator van de religieuze activiteit of activiteit om een overtuiging tot uiting te brengen attesteert op het formulier)
  • om andere dan voorvermelde redenen op de dag van de stemming afwezig is van zijn woonplaats wegens tijdelijk verblijf in het buitenland (te attesteren door de burgemeester ten laatste 7 juni voor 12u30)
  • om studieredenen zich in de onmogelijkheid bevindt zich in het stembureau te melden (te attesteren door de onderwijsinstelling).

Voor het attesteren van de volmachtformulieren door de burgemeester, kom je langs bij het afhaalloket van team burgerzaken. Indien je geen bewijsstukken kan meebrengen, zal gevraagd worden een verklaring op eer te ondertekenen. 

Hoe verloopt het op de dag van de verkiezingen?

Op de dag van de stemming moet de volmachtkrijger, om de volmacht te kunnen uitoefenen, eerst stemmen in zijn eigen bureau. Vervolgens, in het bezit zijn van het ingevulde volmachtformulier, de eigen identiteitskaart en de eigen oproepingsbrief met het bewijs dat hij/zij reeds heeft gestemd (= stempel aangebracht in eigen stembureau) naar het bureau gaan van de volmachtgever. 


Optie 2: Je geeft geen volmacht 

Bezorg je onthoudingsredenen en eventuele bewijsstukken of attesten aan team burgerzaken. Dit mag via e-mail, post of afgegeven worden aan het onthaalloket (tijdens de openingsuren van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30, dinsdag en woensdag van 14u tot 16u en donderdag van 15u tot 19u). 

Team burgerzaken is te bereiken via mail burgerzaken@dilbeek.be of telefonisch via het nummer 02 451 68 20.