Verwaarloosde graven kunnen weggenomen worden

Geplaatst op wo 19.06.2024

We willen de rustplaats van onze overledenen verder opwaarderen door verwaarlozing van grafmonumenten tegen te gaan. 

Wat zijn verwaarloosde graven?

Grafmonumenten zijn verwaarloosd als het graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is.  Op sommige plaatsen liggen graven er zeer slecht bij waardoor ook schade wordt veroorzaakt aan andere graven. 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Dilbeek wil de rustplaats van onze overledenen verder opwaarderen. Dit zal gebeuren door de kiezelpaden op de begraafplaatsen geleidelijk te vervangen door grindgazon en nu ook met het aanpakken van verwaarloosde graven. Zo worden de begraafplaatsen groener en mooier. 
Het college van burgemeester en schepenen heeft het startsein gegeven om op de Dilbeekse begraafplaatsen een procedure van verwaarlozing op te starten.  Dit zal gebeuren in 2 fasen.  In de eerste fase richten we ons op de begraafplaatsen van Groot-Bijgaarden, Sint-Ulriks-Kapelle,  Itterbeek en Schepdaal. Daarna gevolgd door Dilbeek en Pede. 

In de eerste fase kregen 40 graven een bordje met daarop een akte van verwaarlozing.

Verloop van de procedure?

De akte van verwaarlozing wordt één jaar bij het graf en aan de ingang van de begraafplaats uitgehangen. Waar mogelijk worden de nabestaanden per brief verwittigd. De nabestaanden hebben zo de nodige tijd om het grafmonument te herstellen. Bij vragen over de aard van de verwaarlozing, de procedure voor het herstellen van het grafmonument of het laten wegnemen van het grafmonument kunnen de nabestaanden zich wenden tot onze begraafplaatscoördinator.

Contactgegevens

Begraafplaatscoordinator Marc De Buyst
burgerlijkestand@dilbeek.be
02/451.68.40 of 0491/96.12.14