Verplichte identificatie en registratie van pluimvee en konijnen voor consumptie

Geplaatst op vr 28.09.2018

Iedereen die pluimvee en konijnen in de voedselketen brengt is sinds kort verplicht om zich te laten registreren in Sanitel.

Volgende 10 pluimveesoorten zijn in het KB opgenomen: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels.  Van zodra u 1 dier in de voedselketen brengt, dient u zich te laten registreren in Sanitel. Dit geldt ook konijnen. Het gaat om een register per beslag op weekbasis en dus geen individuele registratie van elk dier. Enkel de sportduiven die in de voedselketen worden gebracht, vormen hier een uitzondering op: deze dienen wel geïdentificeerd te zijn met de pootring verplicht door de KBDB. Het register moet 5 jaar bewaard worden op het bedrijf.

Voor hobbypluimvee, dat thuis gehouden wordt voor eigen consumptie en dus niet in de voedselketen komt, zijn de regels soepeler. Registratie is dan verplicht vanaf 200 stuks pluimvee, 4 struisvogels en vanaf 6 emoes, nandoes en kasuarissen.

Het nieuwe KB brengt ook verplichtingen met zich mee op vlak van het vervoer van pluimvee (uitgezonderd hobbypluimvee) en konijnen. Bij alle verplaatsingen tussen bedrijven dient een verplaatsingsdocument opgemaakt te zijn op het moment van het transport. Binnen de 7 dagen na het uitgevoerde transport, dient het geregistreerd te worden in Sanitel. Voortaan wordt er ook een jaarlijkse retributie geheven om de registraties te bekostigen.

Alle documenten, vereist in het nieuw KB, zijn verkrijgbaar bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw, Industrielaan 29, 8820 Torhout.  U kan bij DGZ er ook terecht met uw vragen over het nieuwe KB. Tel. 078 05 05 23. E-mail: helpdesk@dgz.be.