Verlamd in een fractie van een seconde

Geplaatst op di 21.02.2017

Leerlingen van Don Bosco Groot-Bijgaarden hebben deze ochtend 'Fractie van een seconde' bijgewoond. Een pakkende voorstelling over de gevolgen van roekeloos rijgedrag. Ook Minister Geens zat op de eerste rij.

Een verkeersongeval overkomt je in een fractie van een seconde. Dat lot trof ook Rudy Claeys in 2003. Ondanks een tetraplegie, een toestand waarbij alle vier ledematen verlamd zijn, zit Rudy op de planken als acteur in ‘Fractie van een seconde’.  Een energieke theatervoorstelling waarin jonge mensen direct aangesproken worden over wat er in het verkeer allemaal fout kan gaan.

Deze ochtend was hij in cultuurcentrum Westrand samen met zijn medespeler Stef Vanlee, die met ruim 18 jaar ervaring op de spoeddienst en bij de MUG, het thema via de andere kant kent. Stef vertelt over zijn interventies als verpleger bij de MUG die zowel spectaculair als aangrijpend zijn.Vanuit hun ervaringen gaan ze, creatief en met veel humor, de argeloosheid van de jongeren in het vaak waanzinnige verkeer te lijf. ‘Fractie van een seconde’ is een totaalverhaal (muziek & lied, humor, videoclips, emoties, … ) gericht op de derde graad secundair.

Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van de derde graad van Don Bosco Groot-Bijgaarden. De doelgroep die straks actief in het verkeer komt als nieuwe chauffeur. De jongeren die hoger risicogedrag vertonen én in de groep verkeersslachtoffers te hoog scoren, als kwetsbare voetganger, fietser, bromfietser, automobilist of passagier…

Voorafgaand aan de voorstelling kwam Minister van Justitie Koen Geens een woordje uitleg geven over het onderwerp. Hij sprak over zijn eigen, soms wat onbezonnen jeugd. In een kleine speech lichtte hij toe dat enige roekeloosheid in het verkeer totaal overbodig is. Dat gaat van te snel rijden tot rijden onder invloed. Met zijn speech speelde hij in op de gevoelens van de jongeren.