Verkeersfestival leert leerlingen veilig omgaan met het verkeer

Geplaatst op vr 23.06.2023

Heel interessant, maar toch vooral superplezant! Het Verkeersfestival leerde ook dit jaar de zesdejaars van de Dilbeekse basisscholen hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven.

Meer dan 400 leerlingen konden in de buurt van het gemeentehuis fietsen op een verkeersparcours met verkeersborden, lichten en hindernissen. Politieagenten toonden welke bevelen zij geven op straat en maakten de leerlingen vertrouwd met de meest voorkomende verkeersborden. Maar er waren ook heel wat activiteiten die hen lieten ervaren wat de gevaren in het verkeer kunnen zijn.

Lily probeerde een parcours af te leggen met een bril waardoor het leek alsof ze dronken was. “Je mag echt niet drinken, want daardoor zie je alles verkeerd.”

Een opvallend beeld op de parking van Westrand, waar grote vrachtwagens van Colruyt de kinderen de gevaren van de dode hoek zelf lieten zien. Chauffeurs Maarten, Gunther en Luc kwamen maar wat graag langs om dat te demonstreren. “Elk  jaar komen  mensen om door een dode hoek-ongeval” klonk het. “De meeste kinderen weten wel dat ze extra moeten opletten, maar dit confronteert hen met de realiteit.”.

De vrachtwagens maakten alvast veel indruk op Lore, Camille, Victoria en Leonie. “Van in de cabine van de bestuurder zag je helemaal niks van de fiets die naast de vrachtwagen staat”, zeiden ze. “Ook de virtual reality in de vrachtwagen van de VDAB waarin het echt leek alsof je zelf aan het stuur zat, toonde echt wel hoe moeilijk het voor de chauffeurs is om alles te zien. Ook het evacueren van een bus van De Lijn, de verkeersquiz en de uitleg over EHBO waren heel leuk.”

Ook juf Kaat en meester Gorik  waren enthousiast: “We werken heel veel aan verkeersveiligheid in de klas”, benadrukten ze. “Maar niks maakt zoveel indruk dan met eigen ogen zien wat de risico’s zijn in het verkeer. Daarom doen we elk jaar met veel plezier mee aan het Verkeersfestival.”