Vele vliegtuigen zijn gevolg van weersomstandigheden

Geplaatst op vr 19.04.2019

Het toegenomen aantal laag overvliegende vliegtuigen van de afgelopen dagen is te wijten aan de weersomstandigheden. Dat laat de ombudsdienst van van de luchthaven weten.

Door een sterk variabele wind worden de landingsbanen gebruikt met aanvliegroutes boven onze gemeente. Hieronder de meer technische uitleg van de ombudsdienst. 

Specifieke meteorologische condities beïnvloeden sinds een week het globale baangebruik in ‘negatieve’ zin, met een sterk variabele wind uit sector Noord (010°), Noordoost (050°), Oost (090°) en Zuidoost (140°), met een intensiteit die vaak de 7 knopen overschrijdt en met regelmatig rukwinden boven de 10 knopen.

Gezien het feit dat de vliegtuigen moeten landen en opstijgen tegen de wind in, en omdat de   banen 25 (georiënteerd 250°) sinds een week rugwindresultanten boven de 7 knopen aangeven, worden de banen 01 (georiënteerd 010°) of 07 (georiënteerd 070°) bij voorkeur gebruikt voor de landingen en de banen 07R en 07L (beiden georiënteerd 070°) voor de opstijgingen.

Het gebruik van de banen 01 en/of 07 heeft niks te maken meer een uur tijdschema, met het feit dat het weekend is, of met een verborgen politieke beslissing; het zijn enkel en alleen de wind en de veiligheid die de beslissende en determinerende factoren zijn voor het baangebruik.

Het gebruik van de banen 01/07 zou nog enkele dagen kunnen aanhouden wegens dominante winden uit de noordelijke en oostelijke sector.