Vanaf 4 mei geleidelijk meer kinderen welkom in kinderopvang

Geplaatst op do 30.04.2020

Welke kinderen zijn welkom vanaf 4 mei in de kinderopvang?

Vanaf 4 mei is de kinderopvang open voor:

  • Kinderen van alle ouders die buitenshuis moeten werken (minstens 1 ouder).
  • Kinderen in een kwetsbare of moeilijke thuissituatie, waaronder ook werkende alleenstaande ouders.
  • Kinderen voor wie geen enkele andere opvang mogelijk is.

Vanaf 18 mei zijn alle kinderen van thuiswerkende ouders terug welkom in de opvang.

Stap voor stap naar een veilige en pedagogisch verantwoorde kinderopvang

Het is belangrijk dat de kinderopvang zich kan organiseren om stap voor stap kinderen te verwelkomen op een veilige en pedagogisch verantwoorde manier. Ook het welbevinden van jonge kinderen is cruciaal. Verder is er de zorg voor de kinderbegeleiders in de opvang die in veilige omstandigheden moeten kunnen blijven werken.

Daarom vragen Kind en Gezin, de kinderopvangsector en de Gezinsbond  aan alle ouders voor wie het nog haalbaar is om de kinderen nog even thuis op te vangen, hoewel iedereen zich zeer bewust is van de moeilijke situatie van thuiswerkende ouders die zelf hun jonge kinderen opvangen.

Vergoedingen

Ouders die hun kinderen, verplicht of vrijwillig, thuis houden, zullen -zolang de coronamaatregelen gelden- niet moeten betalen voor afwezigheid in de opvang. Ze verliezen ook geen respijtdagen. De opvang wordt hiervoor vergoed door de overheid.

Extra veiligheidsmaatregelen

Omdat er vanaf 4 mei terug meer kinderen naar de opvang komen, is er extra aandacht voor de veiligheid. De geldende maatregelen rond contactbubbels en hygiëne blijven gelden. Wanneer het aantal kinderen in de opvang sterk toeneemt, wordt ook aan de medewerkers van de opvang gevraagd op een mondmasker te dragen. Ook ouders moeten tijdens de breng- en ophaalmomenten een mond- en neusbedekking dragen, de nodige afstand bewaren met andere volwassenen en ze mogen de leefruimtes van de kinderopvang niet betreden. Verder moet het brengen en ophalen door dezelfde persoon gebeuren.

Waar kan ik terecht?

Voor vragen of afspraken over de opvang van jouw kindje kan je contact opnemen met het opvanginitiatief waar jouw kindje ingeschreven is. 

Kan je hier momenteel tijdelijk niet terecht, heb je bijkomende vragen of is er een nieuwe opvangvraag omwille van de huidige situatie?  Stuur in dat geval een mailtje naar loketkinderopvang@dilbeek.be.

Elke nieuwe opvangvraag dient in elk geval ook ingediend te worden via opvang.vlaanderen.