Tuintip van de Tuinrangers: start met een gezonde bodem

Geplaatst op vr 23.08.2024

De zomer komt eraan. Sommige zomers tonen zich als extreem vochtig, anderen dan weer als extreem droog. Wat kan ik doen om mijn tuin zelfredzaam te maken?

Bij aanvang neem je er best even de tijd voor om je tuin wat beter te leren kennen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een Tuinranger gratis uit te nodigen. Als tuinranger kijken we graag samen met jou naar je tuin en geven we tips hoe je meer biodiversiteit in je tuin kan introduceren en je tuin gezonder en dus zelfredzaam kan maken.

Het allerbelangrijkste is: zorg dat de bodem van je tuin goed vocht kan vasthouden.

  • Zorg dat je geen braak liggende grond hebt. Bedek je bodem met mulch. Mulch is een verzamelnaam voor organisch materiaal waarmee je je bodem kan bedekken, vb: tuinafval, dorre bladeren, compost, houtsnippers, grasmaaisel, stro,… Dit organisch materiaal zal ervoor zorgen dat het water minder makkelijk kan verdampen, maar ook dat de vruchtbare toplaag niet wegspoelt bij overvloedige regenval.. Mulch zal ook zorgen voor een betere bodemstructuur en meer bodemleven.
  • Zorg voor voldoende bodemleven. Wortels van planten, regenwormen, schimmels,… zorgen allemaal voor een luchtiger bodemstructuur. Deze luchtige bodem zal zorgen voor buffering van overtollig water of extra water in periodes van droogte. Het is van groot belang dat je geen pesticides gebruikt. Misschien levert dat op korte termijn op wat je wenst, op langere termijn zeker niet!  Het bodemleven is de basis van een gezonde tuin! En dat gaat niet samen met pesticides. Eigenlijk vraagt een gezond bodemleven geen werk, de bodem doet dat helemaal zelf. Spitten is niet nodig en vaak zelf nadelig. Vermijd ook overdreven druk op de bodem. Je begrijpt dat als je van boven op de bodem drukt, dat de structuur van die bodem zal verdichten. Zelf heb ik enkele paadjes aangelegd met boomschors en elders heb ik paadjes gemaaid in de bloemenweide. Dit zorgt ervoor dat we enkel daar lopen en dat de rest van de bodem niet aangedrukt wordt.

Aanvullende geven we nog wat extra eenvoudige en makkelijke tips:

  • Vang regenwater op in een ton. Zelfs het dak van een tuinhuis kan al makkelijk een kleine ton vullen. Dat water kan je dan gebruiken om bijvoorbeeld je bloembakken te gieten.
  • Een gezonde tuin moet niet gegoten worden. Als je toch de noodzaak voelt, bijvoorbeeld omdat u net enkele nieuwe plantjes geplant hebt, geef ze dan eens veel water maar met grotere intervallen. Veelvuldig water geven zorgt ervoor dat je plant lui wordt en de wortels niet diep genoeg groeien. Je planten zullen zo veel gevoeliger zijn voor droogte.
  • Een vijver kan een optie zijn voor het laagste punt in je tuin. Naast het feit dat je zo overtollig water kan opvangen, creëer je ook een nieuwe biotoop in je tuin die heel wat extra leven zal brengen. 
  • Als je nieuwe planten koopt, zorg dan dat je kiest voor inheemse planten. Inheemse insecten, bestuivers of andere diertjes zijn niets met planten van ergens anders op de wereld. Inheemse planten zijn ook beter bestand tegen ons klimaat. 
  • Ontharden. Het is een woord dat je de laatste tijd veel hoort, maar ook voor je tuin geldt dat hoe grote de oppervlakte is die water kan opnemen, hoe makkelijker het water erin zal opgenomen worden.
  • Laat je tuin zijn ding doen. Natuur kan je niet temmen, het kan net heel leuk zijn te zien wat de natuur doet met je tuin als je er eens niet naar omkijkt.

Gratis advies nodig? Boek nu je gratis tuinadvies: www.tuinrangers.be