Tentoonstellingen Jean Brusselmans in Dilbeek

Geplaatst op vr 09.08.2024

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat kunstschilder Jean Brusselmans definitief in Dilbeek kwam wonen.  Het Cultuurplatform Dilbeek plant daarom een reeks activiteiten.

Permanente wandeling (vanaf 7 september)

Van aan het gemeentehuis vertrek je voor een wandeling van 4,7 km met onderweg 8 borden met weerbestendige en kleurvaste reproducties (met steun van de Provincie Vlaams-Brabant).

Tentoonstellingen op 7 en 8 september (van 10 tot 18 uur)
  • in Kasteel de Viron met o.m. werken van Jean Brusselmans (in privébezit) en tekeningen van de Koninklijke Bibliotheek;
  • in Kasteel de Viron en Westrand met werken van amateurkunstenaars, verwijzend naar Brusselmans.
Open Monumentendag op 8 september (vanaf 10 uur)

Elk uur gratis pendelritten met nostalgische bussen van De Lijn tussen het gemeentehuis van Dilbeek en de Tramsite van Schepdaal (organisatie ism Nostalbus).

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar zeer passend: “En Route”. Events op de Tramsite: tramritjes, nostalgisch tramcafé met versnaperingen en drank en vooral een bijzondere expo: “The Tramway, impressies van Jean Brusselmans en tijdgenoten.”

Vanaf oktober

Elke tweede zondag van de maand van 14 tot 17 u een kleine expo en activiteit rond Jean Brusselmans in het gemeentehuis (in het kader van Vlaamse Meesters op hun plek, i.s.m. Toerisme Vlaanderen).

Jean Brusselmans in Dilbeek

Jean Brusselmans (Brussel 1884 - Dilbeek 1952) volgt schilderkunst aan de Brusselse Academie. In 1907 huurt hij met Rik Wouters een atelier op een Brusselse zolder en legt zich toe op het schilderen van alledaagse onderwerpen. In 1924 verhuist hij met echtgenote en zoon naar het toen nog landelijke Dilbeek, in wat toen de Kapelstraat heette, sinds einde jaren 1950 omgedoopt tot de Brusselmansstraat. Hij geeft zijn huis cynisch de naam “Kouden Haerd”, verwijzend naar zijn situatie en de nabije Kaudenaardestraat. Vanuit zijn atelier kijkt hij uit op de buurt, weilanden, boomgaarden, glooiende akkers, en in de verte de Luizenmolen in Anderlecht. 

Dit initiatief van Cultuurplatform Dilbeek is mogelijk dankzij: steun van de Gemeente Dilbeek - subsidie van: de Provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Gemeenschap, Zender, de Nationale Loterij - de volgende Dilbeekse sponsors: Livingstone (hoofdsponsor), Belfius PRIVATE & Wealth Management, Verzekeringen Van Snick, Art-Line, Veerle Vertaalt, Intop-Axios, Optiek Trap, Moens Gardencenter, Bato NV, KBC Private Banking Zenne-Pajot - giften van privépersonen