Taalpunt wordt versterkt

Geplaatst op wo 10.10.2018

De bibliotheken van Beersel, Dilbeek, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw kregen subsidies van de Vlaamse Rand om een Taalpuntennetwerk uit te bouwen. 

Taalpunten Nederlands zijn lokale, laagdrempelige “herkenbare, fysieke plekken” in openbare bibliotheken, gericht op het aanleren van het Nederlands als tweede taal. Het Taalpunt is bedoeld voor  anderstalige volwassenen die Nederlands willen leren, maar ook voor docenten en begeleiders van ‘Nederlands als tweede Taal’ opleidingen (NT2). Aansluitend op het Taalpunt worden in de bibliotheken randactiviteiten rond Nederlands leren georganiseerd.

Met de subsidie werden de boekencollecties van het Taalpunt in deze bibliotheken uitgebreid en vernieuwd. Er werd hierbij rekening gehouden met de inbreng van de belangrijke partners als NT2-onderwijs. De bibliotheken kochten ook luisterboeken, dvd’s, Taalspelen en gezelschapspellen, alsook een nieuw, modern meubel om de collectie beter te presenteren.

De bibliotheken hebben de subsidies ook gebruikt om de doelgroep van het Taalpunt beter te bereiken met een flitsend filmpje ter promotie van het Taalpunt. Het promofilmpje zal via sociale media verspreid worden. Speciaal voor die sociale media zijn er verschillende korte teasers gemaakt die op verschillende momenten “gepost” worden om zo de aandacht levendig te houden.

De expertise die dankzij dit project is opgebouwd en de verschillende ontwerpen kunnen makkelijk verder uitgerold worden naar andere bibliotheken.