Op 8 augustus starten de broodnodige restauratiewerken aan de Sint-Ulrik-kerk in Sint-Ulriks-Kapelle. De Kerkstraat wordt daarvoor ter hoogte van de pastorij afgesloten en de parking wordt tijdens de werken deels onbruikbaar.
Het dak van de kerk is al jaren in zeer slechte staat. Dat veroorzaakte niet alleen vochtproblemen, er vielen zelfs al enkele leien naar beneden op het kerkhof. Omdat de werken hoogdringend waren, beslisten de kerkfabriek en de gemeente in juni vorig jaar al om op eigen kosten enkele beperkte maar dringende instandhoudingswerken uit te voeren aan het dak.
Tegelijk werd een nota van hoogdringendheid opgemaakt om de Vlaamse Overheid tot spoed aan te manen. Eind vorig jaar kwam het verlossende nieuws dat de restauratiepremie van de eerste fase werd toegekend. Dat betekent dat 80% van de kosten gefinancierd worden door de Vlaamse Overheid. De overige 20% wordt door de gemeente Dilbeek gedragen.
Eerste fase
In de eerste fase, met een kostprijs van ongeveer 900 000 euro, worden het dak en de regenafvoeren aangepakt. Hoewel de premie voor de volgende fase nog niet is toegekend, zal toch een beperkt deel al uitgevoerd worden. De regelgeving staat dit toe als er gevaar is van verder verval van het monument of omwille van veiligheidsredenen. Zo zal het glas-in-lood ook al worden gerestaureerd, worden de steunberen verankerd en komt er een nieuwe nooduitgang. Voor de rest van volgende fase (restauratie exterieur en kerkhofmuur) en de laatste fase (interieur en technieken) is het nog wachten op de toezegging van subsidies door de Vlaamse overheid.
De kerkfabriek Sint-Ulrik kende de opdracht toe aan aannemer Van Loy & Cie N.V. uit Herstelt. Het dak en de toren worden gefaseerd aangepakt. De glas in lood ramen worden ondertussen stap voor stap gedemonteerd, hersteld en teruggeplaatst. Er wordt ook overal voorzetbeglazing geplaatst. Het einde van de werken wordt afhankelijk van de weersomstandigheden voorzien in het najaar van 2017. De kerk blijft in gebruik tijdens de werken. Tijdens de werken zal een deel van het dorpsplein (parking) worden ingenomen als werfzone.
Beheersplan
Ondertussen wordt er ook volop gewerkt aan de opmaak van een beheersplan voor de dorpskern van Sint-Ulriks-Kapelle die als een beschermd dorpszicht geklasseerd staat. Daaruit moet niet alleen blijken welke elementen historisch waardevol zijn, maar ook hoe de kerk en de gehele dorpskern in de toekomst best beheerd en ingericht worden.
De kerkfabriek en de gemeente hopen dat de volgende fases van de restauratie en de herinrichting van de dorpskern snel zullen volgen.