Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant

Geplaatst op do 14.12.2023

Op 19 september 2023 is het provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant definitief vastgesteld door de provincieraad. Het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant omvat een strategische visie, 7 beleidskaders (mobiliteit, voorzieningen, wonen, economie, open ruimte, energie, selecties en ontwikkelingsperspectieven) en een actiegericht deel (4 provinciale werven, 4 krachtlijnen voor actie).

Visie voor ruimtelijk beleid

Het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant geeft richting aan het provinciale ruimtelijk beleid. Het omvat een visie en geeft beleidslijnen aan voor vraagstukken die te maken hebben met het invullen van onze ruimte. Waar wonen en werken we? Hoe verplaatsen we ons? Hoe vrijwaren en benutten we de open ruimte? Het Beleidsplan Ruimte schetsy een wensbeeld voor het wonen, werken en leven in onze provincie voor de komende 25 jaar. We leggen de nadruk op zuinig ruimtegebruik, kernversterking én meer ruimte voor groen en water.

Het plan is nu definitief vastgesteld maar de uitvoering ervan zal een werk van lange adem zijn. De komende jaren zal maximaal ingezet moeten worden op uitvoering en actie. Niet de provincie alleen, maar samen met Vlaanderen en vooral de gemeenten. Samen maken we er iets moois van.

Inzage

Het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant ligt ter inzage op op het provinciehuis van Vlaams-Brabant, bij het team Wonen en Ondernemen in de Kasteelhoeve (Poort), de Heetveldelaan 4 te 1700 Dilbeek na het maken van een afspraak van 16 december tot en met 15 januari 2024. Alle documenten en bijkomende achtergrondinformatie is ook terug te vinden op de website.