Proefopstelling eenrichtingsverkeer Kasterlindenstraat verlengd

Geplaatst op ma 24.02.2020

Nu de resultaten van de tijdelijke invoering van eenrichtingsverkeer in de Kasterlindenstraat geanalyseerd zijn, is in overleg met Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem beslist om de proefopstelling te laten staan. 

Tellingen voor de invoering van de proefopstelling toonden aan dat er dagelijks tijdens de ochtendspits meer dan 4.000 wagens langs die weg en de omliggende straten naar Brussel reden. De Kasterlindenstraat fungeerde daarbij als trechter.

Sinds november 2019 loopt er daarom een proefproject in de Kasterlindenstraat. Wagens kunnen de straat niet meer in richting Brussel. Zo moet het vele doorgaande verkeer verminderen, niet enkel in de Kasterlindenstraat maar ook in de omliggende straten en het centrum van Dilbeek aan de scholen.  Doelstelling is eveneens om het verkeer weg te leiden van de woon- en centrumstraten, naar de hoofdwegen toe.

Resultaten grotendeels positief

Vaststelling is dat het verkeer in de ochtendspits globaal geziensignificant daalt. Tijdens de test is dit zelfs bijna gehalveerd. De grootste dalingen doen zich voort in de Berchemstraat, De Bergen, Palokestraat en uiteraard in de Kasterlindenstraat zelf. In de Kattebroekstraat en de Kerselaarstraat neemt het verkeer tijdens de ochtendspits echter toe. Ook in de Berchemse Dilbeekstraat is er een toename van het verkeer. 

De positieve effecten van de proefopstelling wegen dan wel zwaarder door dan de negatieve, het is uiteraard niet de bedoeling te zorgen voor bijkomend verkeer in de Kerselaarstraat en de Dilbeekstraat. Daarom wordt er de komende weken bekeken welke bijkomende maatregelen genomen kunnen worden om ook deze ongewenste effecten te vermijden. Die zullen ingevoerd worden vanaf begin mei, wanneer het kruispunt Brusselstraat in Sint-Ulriks-Kapelle terug open gaat en de situatie op de Dansaertlaan zich normaliseert. Om verwarring te vermijden is daarom besloten de huidige proefopstelling in stand te houden en niet terug te gaan naar de vroegere situatie om die binnen enkele maanden opnieuw te wijzigen.

Nog voor het invoeren van de nieuwe maatregelen, zal er samen gezeten worden met de omwonenden om de resultaten en bijkomende maatregelen toe te lichten.