In 2016 legde het gemeentepersoneel maar liefst 37.837,2 kilometer per fiets af voor het traject woon-werk. Goed voor een ritje naar Christchurch in Nieuw-Zeeland én terug. Tegenover het begin van de metingen in 2011 is dit een forse stijging met 139,9%.
De gemeente zet sinds enkele jaren steeds meer middelen in om haar personeel op de fiets te krijgen. Veel collega's wonen en werken zelf in Dilbeek of in naburige gemeenten, waardoor de fiets een valabel alternatief is voor de auto. Zo krijgt het personeel een fietsvergoeding aangeboden en werd de werkgroep DUMOPE opgericht, die zich buigt over de Duurzame Mobiliteit van Het Personeel.
DUMOPE zorgde er ondertussen voor dat er enkele afgesloten fietsenstallingen en waar mogelijk douche-faciliteiten werden gerealiseerd. Recent sloot de gemeente zich aan bij de Bike To Work community. Hiermee kan het personeel nog extra punten sparen om zo fijne fietsaccesoires te verzamelen.
Die inspanningen lonen de moeite: het aantal fietsende personeelsleden is gestegen van 34 in 2011 naar 58 in 2016. In de laatste 6 jaar werd er zo meer dan 32 TON CO2 uitgespaard door het personeel.
Binnen enkele maanden krijgt de gemeente dan ook nog eens de Fietstest van de provincie over de vloer. Tijdens deze campagne kan het personeel gedurende enkele weken het woon-werktraject afleggen met een geleende elektrische (bak)fiets om zo te proeven van de fiets als functioneel en gezond transportmiddel. De Fietstest is ook gericht naar de werknemers van partners Westrand, OCMW en Politie. Het bestuur hoopt zo alvast nog meer personeelsleden over de streep te trekken.
Ook met deze initiatieven wordt een bijdrage geleverd aan het Dilbeeks klimaatactieplan.