Paarden natuurlijk!

Geplaatst op ma 11.02.2019

Paarden zijn niet meer weg te denken uit de open ruimte in Vlaams-Brabant. Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei ziet in de ‘verpaarding’ kansen voor landschap, dier en natuur.

Paarden natuurlijk!’ streeft een duurzame integratie van paard en landschap na in onze gemeente waarbij paardenhouders ondersteund en ‘bijgeschoold’ worden tot landschapsbouwers.

Op die manier kan het welzijn van de paarden verhogen en de biodiversiteit in de gemeente vergroten door kruidenrijke graslanden te verkrijgen, kleine landschapselementen, zoals schaduw- en knotbomen, hagen, heggen en houtkanten aan te planten en natuurlijke schuilplaatsen en afsluitingen te voorzien. Waar mogelijk, houden we rekening met de aanleg van een poel’.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een subsidie van 59.827,15 euro in het kader van het subsidiereglement voor duurzame biodiversiteitsprojecten.

Het project streeft de inrichting van minstens 10 hectare paardenweides na in het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei speelt ook in op de traditie van het Brabants Trekpaard, dat deel uitmaakt van de Pajotse streekidentiteit. Tijdens het Bruegeljaar 2019 worden deze paarden extra in de verf gezet via een demo en een cursus boomslepen.

Ben jij een paardenhouder? Heb je interesse in groenere inrichting van je paardenweide?

Contacteer onze amazone Elyn Remy via de website van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.