Orgaandonor worden kan nu ook digitaal

Geplaatst op do 09.07.2020

Wie zich wil registreren als orgaandonor hoeft daarvoor niet meer naar het gemeentehuis af te zakken. Op www.mijngezondheid.be kan je dat met enkele klikken regelen.

Op het gezondheidsportaal vind je allerlei informatie over jouw gezondheid: welke medicatie je neemt, wat er in jouw gezondheidsdossier staat en resultaten raadplegen van uitgevoerde onderzoeken.

Sinds 1 juli kan je er ook aangeven of en op welke manier jij orgaandonor wil worden. Je kan voor vier mogelijkheden apart je voorkeur opgeven.

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijv. om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden.

Om je voorkeuren zelf in te geven, moet je je eerst aanmelden, bijvoorbeeld met je eID of via itsme®. Je voorkeur registreren kan ook nog altijd via het gemeentehuis of je kan vragen aan je huisarts om je wilsverklaring te registreren.