Onderzoek naar PFAS aan de brandweerkazerne in Dilbeek: voorzorgen om blootstelling te vermijden

Geplaatst op wo 13.07.2022

Op basis van een verkennend onderzoek van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) bij de Dilbeekse brandweerkazerne (de Heetveldelaan 8) zijn er verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en in het grondwater. Kortstondige blootstelling aan PFAS heeft niet onmiddellijk gevolgen voor uw gezondheid, langdurige blootstelling kan op termijn wel gevolgen hebben. Daarom adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid een aantal voorzorgsmaatregelen.

Ruimer onderzoek

In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In dit kader werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op de site van de brandweerkazerne, net zoals dit gebeurde voor andere brandweerkazernes in Vlaanderen.

Langdurige blootstelling

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Als u wordt blootgesteld aan PFAS, heeft dat niet onmiddellijk gevolgen voor uw gezondheid. Maar als u er langdurig aan wordt blootgesteld, kan dat op termijn wel gevolgen hebben. Het zijn stoffen die we niet kwijt geraken uit het lichaam en die zich dus opstapelen. Daarom raden we aan om deze adviezen goed op te volgen”.

Voorzorgsmaatregelen

(a) Op de site en in een zone van 100 m rond de site - te rekenen vanaf de perceelsgrens:

  • Voor kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven:
  • Eet u zelfgeteelde groenten of fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was uw fruit en groenten goed met water voor u ze eet.
  • Eet geen eieren van eigen kippen. Algemene bevolking: Eet maximaal 1 ei per week van eigen kippen.

(b)Op de site en in een zone van 500m rond de site: - met middelpunt peilbuis PB2:

  • Gebruik uw putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik uw putwater niet om uw zwembad vullen en moestuin water te geven.
  • Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals uw auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruikt u hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

(c) Vijver in het park:

  • Het oppervlaktewater van vijver van Park van Dilbeek mag niet gebruikt worden voor zwemmen of recreatie of andere doeleinden waarbij blootstelling aan water mogelijk is .

(d) Sint-Alenabos:

  • Het Sint-Alenabos blijft toegankelijk.
  • Er wordt aangeraden om contact met losse grond te vermijden.
  • Daarom is de Zomerspeelplek in het Sint-Alenabos afgesloten. Er wordt nu onderzocht of deze Zomerspeelplek op een andere locatie in Dilbeek kan doorgaan. (De Zomerspeelplek aan de Bosstraat blijft open).

(e) Algemene aanbevelingen voor alle omwonenden van mogelijk PFAS-verontreinigde zones:

  • Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Volg de aanbevelingen in de voedingsdriehoek en eet gevarieerd, van verschillende bronnen.
  • Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit u aan op het openbaar waterleidingnet.
Bewonersvergadering

Alle betrokken inwoners werden geïnformeerd per brief en er is op 7 juli een informatiebijeenkomst voor de inwoners georganiseerd. Daar kregen zij een uitgebreide toelichting en kregen zij de gelegenheid om hun vragen te stellen.

Heb je nog vragen?

Dan kan je terecht bij Wonen & Ondernemen op 02 451 68 70 of via wonenenondernemen@dilbeek.be