Nieuwe hagen Brusselstraat blijven het hele jaar groen

Geplaatst op vr 10.11.2017

De haagplanten langs het fietspad in de Brusselstraat waren ziek, afgestorven, te groot, te klein,… en worden daarom vervangen door nieuwe exemplaren.

Dit was te wijten aan de ouderdom van de haagbeuk, de zeer smalle plantvakken en vooral de overvloed aan het winterse strooizout en bijkomend dooiwater. Dat laatste veroorzaakte jaarlijks het afsterven van zowat 1.500 plantjes. Deze werden steeds vervangen, maar daardoor is door de jaren heen een mix ontstaan van kleine en grote haagplanten, lege stukken,…

Zoals opmerkzame burgers al zullen gemerkt hebben werden er in 2017 geen vervangingen meer uitgevoerd. Dat had een goede reden.

In november, het planttijdstip bij uitstek, startte de stroom openbare ruimte immers met de integrale heraanplant van de straat. Alle haagbeuken werden vervangen door een meer zoutminnende plantensoort, nl Elaeagnus x ebbingei, die bovendien het hele jaar door groen blijft. Dat zal de straat voor alle gebruikers én de bewoners een veel aangenamere uitstraling geven.

Gezien de planten nog zeer jong zijn, zijn ze uiteraard nog beperkt in grootte, maar met wat geduld zal het fietspad binnen enkele groeiseizoenen mooi afgescheiden zijn van de straat door een groene, volgroeide haag. We blijven ze natuurlijk wel bijsnoeien om de veiligheid en zichtbaarheid te garanderen.