Met visie en ambitie naar een kwalitatieve horeca in Dilbeek

Geplaatst op do 29.06.2023

Dilbeek heeft een nieuw horecabeleidsplan met daarin de krijtlijnen voor de toekomstige uitbouw van de horeca. Het is bedoeld om bestaande en nieuwe horeca in de gemeente te laten groeien en bloeien binnen een duidelijke visie met focus op kwaliteit. Horecazaken hebben een belangrijke impact op de beleving van de gemeente en de verschillende kernen.

Grondige analyse
Na een grondige analyse van de bestaande situatie werd op maat van de gemeente een visie uitgezet voor de horeca. De analyse toont dat er ruimte is om te groeien en die ambitie heeft Dilbeek ook. De klemtoon ligt hierbij op kwaliteit, niet op kwantiteit. Er wordt gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak op maat van de kernen van Dilbeek. Elke kern heeft immers zijn unieke troeven en daar wil Dilbeek maximaal op inspelen.

Zes kernthema’s
Het horecabeleidsplan wordt opgebouwd aan de hand van zes kernthema’s:

  1. Omvang & clustering van het aanbod
    De analyse toont dat het horeca-apparaat nog uitgebreid kan worden. Belangrijk is dat de gemeente streeft naar clustering van de horeca en verweving met andere functies. Horeca komt zo het beste tot zijn recht. Maar er is ook ruimte voor specifieke horecatypes die niet makkelijk in een kern in te passen zijn.
  2. Kwaliteit
    Er wordt gezocht naar een balans tussen de verschillende soorten horeca. Doel is om elke doelgroep maximaal te bedienen met kwalitatieve horecazaken. Ook de verduurzaming van het horeca-apparaat is een speerpunt.
  3. Spreiding
    Het plan duidt zes horecaclusters aan verspreid over de gemeente. Deze clusters hebben allemaal unieke troeven. Van goede bereikbaarheid voor bijvoorbeeld zakelijke horeca tot dorpse sfeer en gezelligheid voor recreatieve horeca. Voor elke cluster werd een ontwikkelingsperspectief opgenomen in het plan. Elk type horecazaak kan zich zo optimaal profileren.
  4. Relatie met andere functies
    Horeca verweeft uitstekend met andere functies. Een koppeling met het commerciële apparaat, kunst, cultuur, toerisme, natuur, enz. werkt versterkend voor iedereen. De gemeente wil deze verweving in de toekomst nog meer kracht bij zetten. Maar ook het tegengaan van overlast, bijvoorbeeld in woonomgevingen, wordt aangepakt.
  5. Omgeving
    Om de uitstraling van horeca te verbeteren wordt aandacht besteed aan de samenhang met het publiek domein en de ruimtelijke ordening. Doel is om zo bestaande horecazaken te versterken en om aantrekkelijke vestigingskansen te creëren voor nieuwe zaken. Ook de toegankelijkheid van de horeca is hierbij belangrijk.
  6. (Top)gastronomie
    Dilbeek heeft dankzij verschillende bekroonde horecazaken een sterke positie in de (top)gastronomie, zeker in vergelijking met omliggende gemeenten. De gemeente wil deze positie verder versterken en nog meer op de voorgrond brengen.

Actief document
Het horecabeleidsplan moet een actief document worden. Het biedt handvaten aan de verschillende gemeentelijke diensten om de visie mee op te nemen in hun projecten. Maar het moet ook bestaande en toekomstige ondernemers, investeerders en ontwikkelaars prikkelen om de visie mee uit te dragen.

Nieuw horecareglement en terrasreglement
Samen met het horecabeleidsplan werd alvast een nieuw horecareglement en terrasreglement opgemaakt en goedgekeurd, beide in lijn met de nieuwe visie. Deze nieuwe reglementen gaan na een overgangsperiode in voege vanaf 1 september 2023. Verdere communicatie hierover richting horeca-ondernemers volgt.

Vragen?
Wie meer informatie wenst, kan contact opnemen met Wonen en Ondernemen via wonenenondernemen@Dilbeek.be.