Vernieuwde visie op speelpleinwerk in Dilbeek
Met een vernieuwde visie rond de speelpleinwerking wil Groep Dilbeek de speel- en ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren verbeteren en versterken. De afgelopen maanden werd de werking geëvalueerd en doorliepen teams van Vrije Tijd en Welzijn een traject met verschillende ouders, kinderen, animatoren en experten om samen tot een nieuwe manier van werken te komen.
Integratie van spel, cultuur, beweging en taalstimulering
Bij het begin van het traject werd snel duidelijk dat een speelpleinwerking veel kansen kan bieden om kinderen en jongeren hun ervaringen en zelfontwikkeling te versterken. De gemeente stapt af van een klassieke werking en integreert naast spel ook cultuur-, bewegings- en taalstimuleringsaspecten in het aanbod. Door een samenwerking met verschillende gemeentelijke teams, jongeren en partners willen we tot een prikkelend aanbod komen waarbij kinderen verrijkt worden over verschillende domeinen heen. Vanaf de zomer van 2022 zal ook het gemeentelijk taalkamp een plek krijgen binnen de speelpleinwerking om kinderen op een speelse manier meer oefenkansen Nederlands aan te bieden.
Participatief traject
"Als bestuur doen we de dingen graag met onze burgers, daarom werd jong en oud bij de opmaak van de visie betrokken”, vertelt Anneleen Van den Houte, schepen Vrije Tijd. “We geloven sterk dat deze nieuwe manier van werken kinderen en jongeren extra kansen kan geven om zichzelf te ontwikkelen op vlak van vaardigheden en taal”, gaat Van den Houte verder. De visie is opgebouwd rond vijf accenten waar de gemeente samen met kinderen, jongeren en ouders de komende tijd opnieuw mee aan de slag gaat.
Vernieuwde locatie
Vanaf de komende krokusvakantie gaat de speelpleinwerking opnieuw door in Begijnenborre. Na twee jaar is de nieuwbouw die er onderdak biedt aan kleuterschool Jongslag en het speelplein klaar om in gebruik genomen te worden.