Vanaf volgend jaar schakelen de loketten en balies stapsgewijs over naar een cashloze dienstverlening. Bij burgerzaken is dat al in september het geval, andere diensten volgen vanaf 2018.
Elektronisch betalen is fors in opmars. Geen wonder, want het is eenvoudig, correct, snel en veilig. Contant geld betekent immers dat er kassa’s moeten worden bijgehouden en dat er geïnvesteerd moet worden in de beveiliging en het transport ervan. Door over te schakelen op cashloze betalingen zijn die investeringen niet meer nodig. Bovendien gaat betalen vaak veel sneller.
Vandaag is het zelfs voor kleine bedragen al lang niet meer ongewoon om ook met de kaart te betalen. Toch gaat er aan de loketten en balies nog heel wat baar geld om. De bedragen die bijvoorbeeld in bibliotheek De Wolfsput of dienstencentrum Breugheldal betaald worden zijn vaak eerder klein. Bezoekers hebben dan de neiging cash te betalen. Nochtans bestaat op de meeste plaatsen al de mogelijkheid om de bankkaart te gebruiken, zelfs voor pakweg een halve euro bij het ontlenen van een DVD.
Tot nu werd er geprobeerd om betalingen van kleine bedragen met de bankkaart te stimuleren, maar vanaf dit najaar worden de eerste stappen gezet om cash geld definitief te weren.
De overgang naar een cashloze dienstverlening zal geleidelijk gebeuren. Elk team zal daarvoor een eigen tijdspad volgen. Bij dienst burgerzaken zal vanaf 1 september 2017 enkel nog met bankkaart (voorlopig enkel bancontact) betaald kunnen worden. Andere loketten volgen ten vroegste op 1 januari 2018. In de overgang zullen de burgers wel nog meer gestimuleerd worden om te kiezen voor betaling met bankkaart.
De razendsnelle veranderingen op gebied van betaalverkeer gaan we zeker niet uit de weg. Momenteel loopt een onderzoek om de betaalmethoden met de nieuwste technologieën zoals contactloos betalen of afrekenen met een app uit te breiden.