Kunstwerk Katleen Vinck op Dorpsplein Bodegem

Geplaatst op vr 29.07.2016

Op het vernieuwde dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem werd een kunstwerk geplaatst dat verwijst naar de rijke hoptraditie én het beschermde  dorpsgezicht, waarin de kerk van op een heuvel boven de rest van Bodegem uittorent.

Uit de selectieprocedure voor het ontwerpen van een kunstwerk voor het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem, kwam Katleen Vinck als winnares uit de bus. De jury, samengesteld uit experten en lokale betrokkenen, maakte haar keuze op basis van de visie van de kandidaten, de omgevingsanalyse en de duurzaamheid. Drie kunstenaars die uit de preselectie kwamen, kregen in november 2015 de gelegenheid hun ontwerp voor te stellen. Er was ook  tijd voor vragen en bemerkingen van jury en publiek. De input van de aanwezigen vormde een waardevolle toevoeging bij het maken van de keuze.

Katleen Vinck (°1976) leeft en werkt in Antwerpen. Ze genoot een opleiding in architectuur, kunst en scenografie.  In haar werk brengt ze deze ervaringen samen en maakt ze vaak gebruik van schaalmodellen waarmee ze de karakteristieken van sculptuur, architectuur en theaterscenografie met elkaar verbindt.

Katleen Vinck maakt in haar werk de identiteit van het dorpsplein zichtbaar. In het kunstwerk zit de symboliek van de kerk op de heuvel en de oude manier van hop telen op de kunstmatige aarden heuvels. Het skelet is vervaardigd uit staal, de vorm uit polyurethaanschuim.

Op 2 september wordt het plein officieel ingehuldigd.