Kies je mee? Of kijk je toe?

Geplaatst op do 28.03.2024

Keuzestress 2024 met Dilbeekse jongeren.

Keuzestress is hét project voor Dilbeekse jongeren, waar lokale noden, beleid en gemeenteraadsverkiezingen samenkomen. Geen losse ideeën meer, maar samen krachten bundelen om jonge stemmen te laten horen. Niet nodig om van de daken te schreeuwen, want nu hebben ze een echt platform.  

Voor wie is Keuzestress 2024?

Ben jij tussen 15 en 30 jaar, woon je in of rond Dilbeek en wil jij ervoor zorgen dat jouw noden ook besproken worden? Grijp dan je kans en schrijf je in voor het Startmoment op 18 april.

Of ken je toevallig een jonge opinieleider? Een vriend of vriendin van je misschien? Of ben je wat ouder en heb je een jongere aan de eettafel zitten? Zo één die het altijd beter weet? Stuur die dan naar Westrand voor het starmoment.

Wat gaan wij doen? 

In een veilige omgeving bespreken de jongeren verschillende noden en ideeën. Wij luisteren en helpen waar nodig, maar bemoeien ons niet te veel. Het is een project voor en door de jongeren, dus zij hebben de touwtjes in handen. Dit project kan zo intens worden als zij het zelf willen, samen kunnen we baanbrekende dingen bereiken. Of we kunnen druk uitoefenen om hun stem bij politici gehoord te krijgen. Zo blijven Dilbeekse jongeren sterk staan.

Waarom vindt Keuzestress dit jaar plaats?

In 2024 mogen alle burgers in Vlaanderen drie keer hun stem uitbrengen. Er zijn ook veel nieuwe kiezers. Voor 1 miljoen jongeren is dit namelijk hun eerste keer. Spannend.  

Vandaag, binnen tien jaar, gaan hun keuzes het gemaakt hebben. Dus, wat stress is op zijn plaats.  

En wat is dat met die gemeenteraadsverkiezingen?  

Er vliegen wat geruchten over rond, en sommige kloppen ook: We zijn niet langer verplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen. Maar ze hebben nog steeds enorm veel impact. Misschien ook wel het meest directe impact op je leven. Want, het is toch ook jouw gemeente?

Lokale verkiezingen brengen natuurlijk veel mogelijkheden met zich mee. En vragen. Wat zetten we op onze Dilbeekse agenda? Amai, veel keuzes. Een beetje stress. Vandaar, keuzestress.  

Doet het project een belletje rinkelen? Dat is omdat dit niet de eerste keer dat je van Keuzestress hoort. Dit is namelijk de tweede editie van Keuzestress, na het succes van dit project in 2018.

Wie mag meedoen? 

Bij de verkiezingen mag een groot deel van de burgers eigenlijk nog niet stemmen.  Want 1 op de 3 Vlamingen is jong. Een groot deel daarvan is nog wat te jong om te gaan stemmen. Dat betekent natuurlijk niet dat ze (en misschien jijzelf) niet met noden, opinies en ideeën zit.  

Vandaar Keuzestress. Via dit platform kunnen ook de stemmen en noden van de jongste generaties Vlamingen op de agenda gezet worden. Hier ben je voor nodig.  Iedereen tussen 15 en 30 is uitgenodigd. Of het nu een kennis van je is of jijzelf.

En wie zijn wij?

We zijn een heel tof team van Dilbeek, en creëren een veilige en open sfeer , bieden de plek, middelen en platform die de jongeren nodig hebben.

Naast het project Keuzestress zijn de jongeren van Dilbeek onze fulltime job. Volg ons alvast op Instagram (@jongindilbeek) om op de hoogte te zijn van wat we doen.


Oké, leuk, waar en wanneer is ’t te doen?

De concrete agenda voor Keuzestress gaat vorm krijgen doorheen het proces, grotendeels door de deelnemende jongeren zelf. Drie momenten staan al vast:  

  • 18 april om 20u, met het startmoment in de Westrand.
  • 27 September met het jongerendebat Debattle, waar de vonken van afspatten.  
  • 13 oktober met de gemeenteraadsverkiezingen zelf, natuurlijk.  

Dus stress je mee? Kies je mee? Kijk je toe? Kies maar zelf.