Islamitisch Offerfeest vindt plaats eind juni

Geplaatst op vr 02.06.2023

Dit jaar vindt het islamitisch Offerfeest plaats in de periode van 28 juni tot en met 30 juni. Het Offerfeest is een héél belangrijk feestrijk gebeuren voor de moslimgemeenschap in ons land. Er komt ook heel wat bij kijken. Tijd om even stil te staan bij wat mag en wat niet mag.

a.Welzijn van de dieren voorop
Het welzijn van de dieren die geslacht worden, staat ten allen tijde centraal. Men moet hen moet zoveel mogelijk pijn, lijden en stress besparen.

b.Vervoer
In de periode rond het Offerfeest worden er heel wat schapen vervoerd. Ook tijdens het vervoer moet men het welzijn van de dieren respecteren. In géén geval mogen schapen of geiten vervoerd worden in een volledig afgesloten koffer van een auto of met samengebonden poten. Dieren mogen enkel vervoerd worden indien deze correct geregistreerd zijn.

c.Verdoving
Sinds 1 januari 2019 is er in Vlaanderen een algemeen verbod op het slachten van dieren zonder voorafgaande verdoving van kracht.

d.Slachtingen van schapen in het kader van een religieuze ritus
De uitgebreide regelgeving (o.a. op het vlak van hygiëne, dierenwelzijn, afvalverwerking,…) maakt het nagenoeg onmogelijk om op een correcte manier thuis een schaap te slachten. De slachtingen van schapen in het kader van het Offerfeest worden daarom enkel uitgevoerd in een erkend slachthuis of op een erkende tijdelijke slachtplaats.

De aanvraag voor de erkenning van een tijdelijke slachtplaats moet ten laatste 1 maand voor het Offerfeest bezorgd worden aan het departement Omgeving – afdeling Dierenwelzijn van Vlaanderen (dierenwelzijn@vlaanderen.be).

In Dilbeek is er géén erkend slachthuis en er zijn momenteel geen aanvragen gedaan om een erkende tijdelijke slachtplaats in te richten op Dilbeeks grondgebied.

e.Slachtaangifte

  • Voor een particuliere slachting van een schaap op een tijdelijke erkende slachtplaats moet de eigenaar vooraf een slachtaangifte doen bij de gemeente (dienst Burgerzaken). Bij deze aangifte moet de eigenaar beschikken over zijn registratienummer.
  • Voor een particuliere slachting van een schaap in een erkend slachthuis gebeurt de aangifte bij de aankomst van het dier in het slachthuis.

Meer info?
Je kan meer informatie vinden op de website van Vlaanderen https://www.vlaanderen.be/offerfeest-praktische-organisatie.
Je kan ook steeds contact opnemen met wonenenondernemen@dilbeek.be of tel 02 451 68 70.