Hondenpoep op je stoep? Strontvervelend!

Geplaatst op do 14.07.2016

Wist je dat er in België ongeveer 1,2 miljoen honden leven, die dagelijks 340.000 kg hondenpoep produceren?

Overlast hiervan kan beperkt of zelfs vermeden worden. In onze gemeente is het verplicht een zakje mee te nemen tijdens de wandeling met je hond(en).  Je dient het hoopje van je hond op te ruimen en te deponeren in een vuilbak van de gemeente, of beter nog, bij je eigen huisvuil. Tenzij je biologisch verteerbare hondenpoepzakjes hebt, is het verboden het zakje in de riolen te deponeren.

Het gemeentelijk politiereglement laat toe GAS-boetes voor te schrijven indien niet kan worden aangetoond dat je tijdens de wandeling in het bezit bent van zo’n zakje. ( Artikel 4.2.6. van het politiereglement: Uitwerpselen van dieren).

Samen willen we werken aan een hondenpoepvrije gemeente. In eerste instantie starten we met een informatiecampagne. De politie zal wandelaars die met hun hond op stap zijn aanspreken en vragen of ze een zakje bij zich hebben. Als dat niet het geval is, ontvangt de hondeneigenaar een kokertje met zakjes en een folder met de toelichting van de actie.

Vanaf begin september zullen de wijkinspecteurs ook vlaggetjes plaatsen bij achtergelaten hondenpoep om erop te wijzen dat dit niet kan. Aan de ‘hotspots’ waar meermaals hondenpoepoverlast werd vastgesteld, zullen vrijwilligers een infobord met pictogram plaatsen om de aandacht te trekken. Aan de loketten van de gemeente en de politie worden infofolders gelegd.

Eind 2016 loopt de informatiecampagne af en vanaf januari 2017 zal de politie verbaliseren als een hondeneigenaar op heterdaad betrapt wordt of geen zakje bij zich heeft. Deze GAS-boete kan oplopen tot € 350,00. Zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben, zal niet veel uithalen…

Wij houden immers wel van de hond, maar niet van zijn stront.