Ze zien er schattig uit met hun lange pluimstaart en witte vlekken. En ze voelen zich weer helemaal thuis in Vlaams-Brabant. Maar steenmarters kunnen ook behoorlijk vervelend zijn en schade aanrichten op zolder of onder de motorkap van je auto. Hoe kan je je bewapenen tegen dit beschermde diertje?
De Martes foina is terug van weggeweest. In de jaren ’90 vond je hem alleen nog in Zuid-Limburg, nu heeft hij heel Vlaanderen veroverd. Dit witbruine roofdiertje is ongeveer zo groot als een kat op korte pootjes en eet zowat alles wat op zijn weg komt. Liefst vlees, zoals ratten, muizen, jonge konijnen en pluimvee, al is hij ook niet vies van een (kippen-)eitje of bessen.
Gestommel op zolder
De steenmarter is een schuw dier maar hij mijdt de huizen niet. Integendeel, hij zoekt beschutting in gebouwen. Als er eentje jouw zolder als onderkomen heeft uitgekozen, zorgt hij niet alleen voor gestommel maar ook vaak voor schade aan dakisolatie en eventuele leidingen. Zijn uitwerpselen en soms meegebrachte prooien zorgen bovendien voor stankoverlast. Wat gevaarlijker is: een steenmarter zoekt ook wel eens beschutting onder een motorkap, waar hij knaagt aan isolatie, leidingen en kabels.
Territoriale diertjes
Wat kan je eraan doen? Alleszins niet doden. De steenmarter is een beschermd dier. Het is zonder toelating van het Agentschap voor Natuur en Bos zelfs niet toegelaten om een steenmarter te vangen en elders vrij te laten. Bovendien heeft dat niet veel zin want steenmarters zijn territoriale dieren. Als er een territorium vrijkomt, staat er een andere marter klaar om de plaats in te pikken.
Gaten dichten
De beste remedie is zorgen dat een steenmarter niet binnen geraakt. Een marter kan zich door openingen van 4 op 5 centimeter en zelfs onder losliggende dakpannen wurmen. Dus: gaten dichten met stevig materiaal en zorgen dat de marter niet via hagen, bomen of regenpijpen op je dak geraakt. Vaak is het dichtmaken van alle gaten niet mogelijk. Als de zolder niet ontoegankelijk te maken is, dan zit er niets anders op dan de zolder onaantrekkelijk te maken. Dit gebeurt best met ultrasone geluidstoestellen die in de ruimte geplaatst worden waar de marter zit. Op een zolder is dit makkelijk, maar in een vals plafond moet er soms een gaatje geboord worden om het toestel door te steken, een spot-gaatje gebruikt worden,… Belangrijk is dat er geen obstakel (gyproc plafond, rommel op zolder,…) is tussen het dier en het toestel.
Om je wagen te beschermen bestaan er middeltjes met geur, geluid en zelfs lichte elektroshocks om marters af te schrikken.
Kippen op stok
En de weerloze kippen die buiten rondscharrelen? Die hoeven zich overdag geen zorgen te maken; een steenmarter is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Dus zorg dat je pluimvee ’s nachts veilig in een afgesloten nachthok zit. Of dat hun buitenren goed afgesloten is met een stevige draad met mazen die niet groter zijn dan 1,5 op 1,5 cm. Eenden en ganzen die een vijver
hebben die groot genoeg is, voelen zich terecht veilig op het water. Daar waagt een steenmarter zich niet.
Toch een kip gesneuveld? Wijs niet meteen de steenmarter als schuldige aan. Een vos lust ook wel een kippetje, net als ratten, honden, katten en zelfs wasberen duiken steeds vaker op.
Je vindt handige tips en een stappenplan op:
www.natuurhulpcentrum.be/marters-op-zolder/