Gratis GFT-keukenemmertje voor elk gezin

Geplaatst op vr 29.03.2024

Sinds 1 januari wordt GFT (groente-, fruit- en tuinafval) wekelijks opgehaald in Dilbeek. Om haar inwoners te ondersteunen bij de inzameling bieden we elk gezin 1 gratis GFT-keukenemmertje aan. Het keukenemmertje kan  afgehaald worden in de bibliotheek van Dilbeek aan de Westrand. 

Een GFT-keukenemmertje met gaatjes

De gemeente kiest er voor om een geventileerd keukenemmertje aan te bieden en geen volledig gesloten model. Het voordeel van zulk model is dat er lucht aan het afval kan. Daardoor kan het vocht in GFT wat verdampen zodat er minder snel geurtjes zullen ontstaan. Op die manier wordt de GFT-zak minder vochtig.

Correct gebruik van het GFT-keukenemmertje

Het is de bedoeling om een GFT-zak van 15 liter in het keukenemmertje te plaatsen en afval niet los in het emmertje te gooien. Let hierbij op de sorteerregels van GFT en het maximale gewicht van een GFT-zak van 15 liter (= 4 kg). Neem de volle GFT-zak uit het emmertje en zet enkel de zak buiten voor de ophaling. Intradura zal de emmertjes niet leegmaken!

Formaat van het GFT-keukenemmertje

De afmetingen van het GFT-keukenemmertje zijn (l x b x h) = ca. 27 x 22 x 31 cm. Door dit formaat is het emmertje ideaal om bijvoorbeeld onder de gootsteen te plaatsen. Het emmertje is enkel geschikt om binnenshuis te gebruiken. Het is niet de bedoeling om het keukenemmertje buiten te plaatsen.

Geen prijsverschil

Het GFT-keukenemmertje is enkel geschikt om een GFT-zak van 15 liter in te plaatsen. Dat wil niet zeggen dat u het emmertje niet kan gebruiken als u meer GFT produceert per week 2 weken. In dat geval kan u meerdere zakken van 15 liter gebruiken. Het maakt geen verschil uit qua kostprijs: 1 zak van 30 liter kost evenveel als 2 zakken van 15 liter.

Geen zakken in zakken plaatsen

Als u meerdere zakken GFT van 15 liter per week heeft, hoeft u die zakken niet in een grotere GFT-zak van 30 of 60 liter te steken. U mag de verschillende 15 liter zakken op de stoep zetten de dag van de ophaling. Zet in afwachting van de ophaling uw volle zakken op een koele en donkere plaats.

Correct gebruik van de GFT-zakken

Volgende tips kunnen u verder helpen om eventuele (geur)hinder bij het inzamelen van GFT te vermijden:

  • Haal niet meer dan 1 rol GFT-zakken in huis want na 1 jaar worden de zakken minder stevig.
  • Bewaar de rol zakken op een koele, donkere en droge plaats.
  • GFT bevat vocht: leg onderaan de zak een stuk keukenpapier of krant om dat vocht op te slorpen.
  • Laat heel natte zaken goed uitlekken voordat u ze in de GFT-zak gooit.
  • Wikkel snel bedervende etensresten in wat keukenpapier.
Sorteerregels GFT


Samen mee met GFT en samen voor minder restafval!