Gezondheidsbeleid op maat van de burger

Geplaatst op ma 27.09.2021

Samen met het wetenschappelijk instituut Sciensano, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en Logo Zenneland voert Dilbeek een gezondheidsenquête uit bij de inwoners.

Waarom?

Dankzij de gezondheidsenquête krijgen we als Dilbeek inzicht in de gezondheidssituatie van onze inwoners. Dat is nuttig omdat het ons toelaat ons gezondheidsbeleid uit te werken op maat van de Dilbekenaars.

Wie kan deelnemen?

Het is niet haalbaar om iedereen in Dilbeek te interviewen. Daarom worden 1.500 inwoners willekeurig geselecteerd en krijgen zij een uitnodigingsbrief met de vraag om deel te nemen aan deze enquête.

Inhoud?

De vragenlijst bevat uiteenlopende vragen over gezondheid. Zo worden onder andere vragen gesteld over lichaamsbeweging, voeding, alcohol- en tabaksgebruik en geestelijke gezondheid.

Hoe deelnemen?

Ontvang je een uitnodigingsbrief? Dan kan je met jouw persoonlijke code de enquête online invullen via www.sciensano.be/dilbeek. Heb je geen computer of tablet ter beschikking, dan kan je er ook voor kiezen om de papieren vragenlijst in te vullen. De papieren vragenlijst zal opgestuurd worden met een herinneringsbrief en kan gratis opgestuurd worden.

Verplicht?

Je deelname is vrijwillig. Indien je niet wenst deel te nemen, dan heeft dit voor jou geen verdere gevolgen. Toch hopen wij dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen, omdat enkel op die manier bruikbare informatie kan worden verzameld. Indien je bijkomende informatie wenst, kun je steeds mailen naar gezondheid@dilbeek.be of bellen op 02 568 00 40 tussen 9u en 12 uur en 13 en 16 uur.

Anoniem?

Sciensano gebruikt je antwoorden enkel om algemene resultaten te berekenen. Sciensano bezit geen namen of adressen en weet dus niet welke antwoorden van jou zijn. Hoe komt het dan dat sommige van jullie een gepersonaliseerde brief zullen ontvangen? Dit is de taak van Statbel, de officiële statistische instelling in België. Statbel selecteert willekeurig inwoners en geeft aan elk gekozen inwoner een code. De geselecteerde inwoners ontvangen een brief met deze code. De code staat op je brief en moet je invullen bij deelname aan de enquête. De codes worden ook naar Sciensano gestuurd. Sciensano houdt bij welke codes gebruikt worden en welke niet. De codes die niet worden gebruikt, stuurt Sciensano terug naar Statbel. Statbel kan op die manier een gepersonaliseerde herinnering sturen. Statbel zal nooit jouw antwoorden ontvangen. Zodra de enquêtes verzameld zijn, worden de codes vernietigd.