Na een grondige interne evaluatie is er beslist om geen bladkorven meer te plaatsen. Verschillende elementen spelen een rol in deze beslissing zoals de kostprijs van deze dienstverlening, maar zeker ook ecologische redenen. Het verdwijnen van de bladkorven in deze straten zal opgevangen worden door extra veegrondes.
Verharde ondergrond
Je hebt het ongetwijfeld al gezien. De bladeren verkleuren en zorgen voor een mooi en feeërieke taferelen in het Dilbeekse straatbeeld. Dit kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen op verharde wegen zoals straten, fietspaden en voetpaden. Om dit te voorkomen zijn we intussen al volop met het vegen gestart.
In een aantal straten in Dilbeek waar de bladkorven verdwijnen zullen we extra vegen en we hebben hierbij uiteraard aandacht voor rioolputten en goten.
Onverharde ondergrond
Op onverharde ondergrond is de situatie anders en is het vaak beter om bladeren te laten liggen.
Gevallen bladeren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze dienen als voedsel voor verschillende dieren en organismen: het is een waar voedselfeest voor slakken, wormen, bacteriën en schimmels. Deze organismen breken de bladeren af en zetten ze om in voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, fosfor en stikstof, waardoor de bodem verrijkt wordt en waar bomen en planten in het voorjaar op hun beurt dan weer van profiteren.
De gevallen bladeren vormen ook een natuurlijke mulch, die onkruid onderdrukt en de grond vruchtbaar maakt.
Bovendien zal die humusrijke bodem het vocht beter vasthouden, waardoor je minder snel water moet geven aan je gazon in de zomer.
Laat de bladeren dus zeker liggen, of gebruik ze elders in je tuin zoals in je groentetuin of rond bomen en struiken.