Energiezuiniger de weg verlichten

Geplaatst op do 07.02.2019

Door stapsgewijs alle openbare verlichting te vervangen en aan te passen, wordt de weg beter verlicht én sparen we energie uit. Dat doet de gemeente samen met Eandis door oude lampen te vervangen door LED-technologie.

De oude straatverlichting werkt nu nog met verschillende soorten lampen. Sommige daarvan zijn echte energievreters, andere worden niet meer geproduceerd en zijn dus noodgedwongen aan vervanging toe. Wanneer de lampen worden vervangen door LED-technologie spaart de gemeente geld uit. LED verbruikt immers minder en kent een langere levensduur.

Verlichting op maat

In samenwerking met Eandis werd een regiomasterplan opgemaakt voor het grondgebied van Dilbeek. Hierin worden de straten in verschillende deelruimten ingedeeld.

Op een weg met vrijliggende fietspaden van 70km/u zijn de palen van de openbare verlichting bijvoorbeeld hoger en staan ze verder uit elkaar. Daar wordt wit licht gebruikt.

In een woonstraat met gemengd verkeer zijn de palen van de openbare verlichting lager en staan ze dichter bij elkaar. Er wordt warmer wit licht gebruikt.

Door die verschillen draagt de verlichting bij om het gewenst verkeersgedrag in de verschillende deelruimten leesbaar te maken.

LED-verlichting geeft bovendien minder strooilicht. Het licht van een LED-lamp bereikt beter haar doel. De sterkte van de lampen wordt gekozen op basis van normen en aan de hand van lichtstudies. LED-verlichting stelt ons tevens in staat om te dimmen en doven op maat. Zo laten we in de gemeente  zoveel mogelijk het juiste licht schijnen.

Hoe gaan we in de praktijk te werk?

Momenteel worden twee hoofdstrategieën gevolgd voor de ver-LED-ding van het openbaar domein. Het doel is om alle oude armaturen te vervangen op een vijftal jaar. Binnen deze tijdspanne moeten ongeveer 6000 lampen vervangen worden. Dat is niet weinig.

Een eerste strategie is het vervangen van armatuur op armatuur (lamp op lamp). Dus een oude armatuur wordt vervangen door nieuwe LED zonder meer. Dat is een doel op kortere termijn.

Een tweede strategie is om de verlichting in overeenstemming brengen met de juiste deelruimte. Dan worden de armatuur en indien nodig de paal aangepast. Dat is een doel op langere termijn.