Elke Dilbekenaar krijgt een mondmasker van de gemeente

Geplaatst op wo 06.05.2020

Ten laatste eind mei krijgt elke Dilbekenaar een gratis kwalitatief en herbruikbaar mondmasker. De levering en dus ook de verdeling ervan zal in golven gebeuren.

Net als vele burgers wacht ook de gemeente vol ongeduld op de levering van de bestelde mondmaskers. Er werd gekozen voor een efficiënte en duurzame oplossing boven een snelle levering, maar we begrijpen de verwarring en geven graag wat meer achtergrond bij die werkwijze.

Belangrijk om te weten is dat ook voor ons pas op 24 april duidelijk werd dat elke gemeente of stad moest zorgen voor een mondmasker voor elke inwoner. Dat was laat, gezien er met ingang van 4 mei al allerlei verplichtingen en adviezen over het dragen van mondmaskers werden voorgesteld. Hoe dat moest gebeuren, werd er niet duidelijker op in de dagen nadien, mede door een erg verwarrende communicatie in interviews met vakministers.

Pas op 28 april zette de gouverneur de puntjes op de i. Daags nadien werd met Haviland afgesproken over te gaan tot een samenaankoop waarbij kwaliteit voorop stond. Het aanbod op de markt was uiteraard beperkt door de wereldwijde vraag, maar toch slaagden we er in een bestelling te plaatsen van 44.000 herbruikbare en geschikte mondmaskers die binnenkort worden bedeeld.

Deze mondmaskers zullen aan de deelnemende gemeenten in diverse golven worden geleverd. 

Op dit ogenblik bereiden wij de bedeling hiervan voor. Alle praktische info volgt snel. Niemand hoeft zich dus ongerust te maken: tegen eind mei zal iedereen over een gratis mondmasker beschikken.

Wie dringend een masker nodig heeft, kan er uiteraard al een aanschaffen in de winkel of zelf een maken met het patroon van www.maakjemondmasker.be. Het mondmasker van de gemeente komt er aan, maar het is sowieso beter er eentje extra te voorzien, zodat je niet telkens  meteen moet wassen na een bezoek aan de winkel.

Mondmasker vaak niet noodzakelijk voor veiligheid

We benadrukken graag dat een mondmasker dragen op dit moment enkel verplicht is op het openbaar vervoer en aangeraden wordt op andere plaatsen waar afstand houden niet mogelijk is. De vijf basisregels blijven:

  • Blijf zo veel mogelijk thuis
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hou minstens 1,5 meter afstand
  • Beperk je fysieke sociale contacten
  • Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen zoals in winkels.

De aankoop van 44.000 mondmaskers voor de bevolking hoort in het rijtje van beschermingsmateriaal en mondmaskers die de gemeente reeds vanaf het begin van deze crisis voorzag voor al haar personeel: van ambtenaren tot werklieden, van politie tot  onderhoudspersoneel, van onderwijs tot woonzorgcentrum, … En de gemeente nam ook reeds een deel van de kosten op zich voor het beschermingsmateriaal van tewerkgestelden in het triagecentrum van de Eerstelijnszorg Pajottenland in Lennik, waar ook Dilbeekse burgers terecht kunnen.

De federale overheid beloofde intussen ook te zorgen voor 2 filters per inwoner. Deze passen enkel in de zelfgemaakte mondmaskers. Zo gauw ook hier meer nieuws over is, zullen we zeker communiceren over bedelingen en/of afhaling ervan.

Nationale naaiactie

Je kan intussen ook zelf aan de slag. Dilbeek zet mee de schouders onder de Nationale Naaiactie. 

Het doel is om zoveel mogelijk mondmaskers als mogelijk te maken in de komende weken, voor jezelf maar ook voor anderen. Meer dan 50.000 vrijwilligers van verschillende organisaties staan klaar om dit voor elkaar te krijgen!

We nodigen jou uit om mee te helpen met deze uitdaging! Hoe kan je meedoen? 

Ga naar maakjemondmasker.be, download het patroon en de instructies en naaien maar, met of zonder een naaimachine. 

Vanaf woensdag 6 mei kan je jouw zelfgenaaide mondmaskers inleveren in de Welzijnscampus in de Bosstraat 84 in Groot-Bijgaarden. Dit kan elke werkdag van 9 tot 12 uur

Hoe de verdeling nadien gebeurt, kan je hier binnenkort lezen.