Eerste openbare laadpalen nog dit jaar

Geplaatst op wo 02.08.2017

Met de komst van tien laadpalen tegen 2020 voor elektrische auto’s willen Eandis en Dilbeek het milieuvriendelijk rijden aanmoedigen. De eerste drie exemplaren duiken nog dit najaar op in het straatbeeld.

Publieke laadpalen zijn op dit moment niet het meest gebruikte systeem om de wagen op te laden. Meestal gebeurt dat in en rond de privéwoning of op het werk. Toch is het voor veel gebruikers belangrijk om af en toe te kunnen bijladen om zo grotere afstanden te overbruggen. Het is vooral belangrijk dat er voldoende laadpalen komen voor de keren dat we “een ander traject” afleggen: een vakantie aan zee, een niet-dagelijkse werkverplaatsing of een uitstap naar een pretpark. Pas als mensen ook voor uitzonderlijke ritten voldoende laadmogelijkheden hebben, geraken ze overtuigd om elektrisch te rijden.

De publieke laadpalen zullen te gebruiken zijn met verschillende laadkaarten. Om te beslissen waar ze komen, werd rekening gehouden met een aantal argumenten:

  • De paal moet geplaatst kunnen worden op een publieke parking, er dienen immers meerdere mensen gebruik van te kunnen maken
  • De locatie wordt bepaald op basis van de potentiële gebruikers (bezoekers van functies en het aantal rijbewijzen in de buurt)
  • Er dient 400V aanwezig te zijn in de (nabije) buurt.

De eerste drie palen in Dilbeek in 2017 zullen geplaatst worden aan Westrand, op het Marktplein van Schepdaal en op een parking in een nieuwe wijk tussen de Brusselstraat en de Taaiboomstraat.