Veilig wonen in Dilbeek zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het helaas niet altijd. Met het Certificaat Inbraak Veilig maken we mensen bewust van de maatregelen die je zelf kan nemen om inbrekers te weren.
De voorbije jaren werden met succes heel wat maatregelen getroffen tegen de hoge inbraakcijfers in onze gemeente en regio. Er waren onder andere de financiële en logistieke ondersteuning voor de uitbreiding van het politiekorps, de oprichting van Buurt Informatie Netwerken (BIN’s), de organisatie van politietoezicht in vakantieperiodes, het opstarten van het ANPR-cameraschild op de N8, enz.
Wat kan je zelf doen?
Een even belangrijk onderdeel van inbraakpreventie is echter ook het verlenen van beveiligingsadvies op maat van de woning. Dit advies kan gratis aangevraagd worden bij team Wonen & Ondernemen dat samen met gediplomeerde preventieadviseurs raad geeft over veilige leefgewoonten, bouwtechnische en beveiligingsmaatregelen. Een extra-stimulans daarbij is het Certificaat Inbraak Veilig. Op 12 februari werd het eerste Certificaat officieel uitgereikt aan de heer N. B., die een eerste advies kreeg eind april 2019 over alle gevelopeningen (ramen, deuren, garagepoort, …) van zijn woning. Na het uitvoeren van enkele aanpassingen, om de beveiliging van de woning nog te verbeteren, deed adviseur Eric Buslot een nieuwe controle eind november 2020.
“Van bij het eerste contact voor het technopreventief advies, werden we zeer goed omkaderd" zegt hij. "Zowel de dienstverlening van de gemeentediensten, als die van Dhr. Buslot verliep zeer aangenaam en professioneel. Hij heeft met ons op een duidelijke en vriendelijke manier zijn adviezen doorgenomen. Ik ben geen leek op vlak van beveiliging, maar toch had Dhr. Buslot een aantal interessante adviezen. Ik zou zeker iedereen aanraden om van dit advies gebruik te maken, en indien mogelijk zelfs vóór de start van enige werkzaamheden. Op deze manier kan optimaal rekening gehouden worden met de adviezen.”
Het verkrijgen van een Certificaat Inbraak Veilig (CIV) is vergezeld van een raamsticker en gevelplaatje, dat je kan ophangen aan je buitengevel. Het certificaat wil burgers sensibiliseren om ramen, deuren en sloten van gekeurd materiaal te gebruiken, zodat de woning minstens 3 minuten weerstand kan garanderen tegen inbraak.
Het gratis Diefstal-Preventie-Advies (DPA) kan al aangevraagd worden bij het opmaken van (ver)bouwplannen of bij de aanvraag van (ver)bouwwerken. Heeft u ook interesse in gratis advies over diefstalpreventie, vul het aanvraagformulier in op de website van de gemeente en bezorg het aan de dienst Wonen & Ondernemen, of neem telefonisch contact op via 02/451.68.70. Meer informatie over diefstalpreventie vind je verder op onze site