Op zondag 12 november werden voor de eerste keer duurzaamheidsprijzen uitgereikt in het kader van The Only Way is UP/CYCLING. Zowel een vereniging als een evenement werden beloond voor hun inspanningen.
Chiro Don Bosco en OKRA Groot-Bijgaarden zijn winnaars
Alle Dilbeekse verenigingen werden door Westrand gepolst naar hun duurzame initiatieven. Ze kregen een vragenlijst over hoe zij omgaan met afval, of zij aandacht spenderen aan de mobiliteit van hun leden, of zij duurzaam omgaan met energie, voeding en of zij hun leden hierover ook sensibiliseren.
Dertien Dilbeekse verenigingen gingen vulden de lijst in. De duurzaamheidsambtenaar koos chiro Don Bosco uit als winnende vereniging. Zij stimuleren hun leden actief om met de fiets te komen en nemen zelf het openbaar vervoer. Toch moeten ze ook toegeven affiches te drukken en servetten aan te kopen, maar ze kiezen daarbij steeds voor gerecycleerd papier. Zij scoorden over het algemeen vrij hoog op alle onderdelen van de vragenlijst en waren dus de terechte winnaar van deze prijs. Zij gaan naar huis met waardebonnen voor een totaalbedrag van 250 euro.
Daarnaast werd ook het duurzaamste evenement beloond. Die prijs ging naar OKRA Groot-Bijgaarden. Zij leveren heel wat inspanningen om zowel hun eetfestijn als hun paas- en kerstfeest zo duurzaam mogelijk te organiseren met duurzame voeding en zo weinig mogelijk afval.
Na de uitreiking werden alle aanwezige verenigingen gevraagd een convenant te ondertekenen om ook het engagement aan te gaan en een actieplan op te maken om hun vereniging te verduurzamen. Ook in 2018 zal er opnieuw een duurzaamheidsprijs uitgereikt worden en we stimuleren alle verenigingen dan ook opnieuw om stil te staan bij hun beleid en zo de prijs binnen te rijven.
UP/CYCLING is succesformule
The Only Way is UP/CYCLING is een evenement in Westrand waar liefhebbers van ecologie, recycleren en voorwerpen een tweede leven geven hun gading vinden. Naast een verkoopmarkt en een gezellig terras, konden bezoekers aansluiten bij een doorloopatelier om zelf aan de slag te gaan met oude fietsbanden, oud papier of oude leren voorwerpen. De workshops in de voormiddag waren een succes en smaken naar meer. Zo kon je leren boekbinden, een foodwrap maken als alternatief voor aluminiumfolie, zelf ecologische huishoudproducten maken of een oude jeans verstikken tot een nieuwe knuffel.
Westrand vooraf al twee weken omgetoverd tot een inzamelpunt van minder voor de hand liggende materialen. Er werden bijvoorbeeld plastieken dopjes verzameld voor een vereniging die ze verkoopt aan een afvalverwerkingsbedrijf om de opleiding van blinde geleide honden te financieren. De ruilwinkel van het Huis van het Kind verzamelde oud speelgoed en kinderschoenen. Daarnaast kon je ook kapotte lampen, oude gsm’s, laders, baterijen en klein elektro kwijt met dank aan de partners Bebat en Televil. Het hoofddoel van dit inzamelpunt was het publiek bewust maken dat ze heel wat zaken jaren lang in hun schuiven bijhouden en dat deze ook hergebruikt kunnen worden. Samen de afvalberg verkleinen dus.
Twee succesformules waren de Swishing en het plantenasiel. Swishing is een kledingruil waarbij afdankertjes of miskopen een nieuwe eigenaar krijgen. Een ander lokaal initiatief dat op veel bijval kon rekenen, was de opstart van het plantenasiel. Laura Taelemans ontving oude planten met open armen en in ruil kon je er een nieuw fris plantje voor meenemen. Zij gaat in de toekomst samen met de Maakhanger een nieuwe ontmoetingsplaats creëren in het Castelhof.
Om 16u kon het publiek enkele sprekers aan het woord horen tijdens een Klimaxtalk over energie, voeding en mobiliteit.
Alle partners blikken tevreden terug op een geslaagde editie van het evenement The Only Way is UP/CYCLING en zullen naar volgend jaar toe het concept in een ander jasje aanbieden tijdens een Klimaxweekend in samenwerking met de projectgroep Dilbeek 2048.