Doorverwijscentrum enkel via afspraak bij huisdokter

Geplaatst op ma 23.03.2020

Het doorverwijscentrum voor patiënten die mogelijk een besmetting met het coronavirus COVID-19 hebben opgelopen is niet vrij te bezoeken voor een raadpleging. 

Zo'n centrum wordt opgericht om zowel huisartsen als ziekenhuizen te ontlasten en is een samenwerking van verschillende eerstelijnshulpverleners in de regio. Voor Dilbeek is de huisartsenkring Pajottenland betrokken. Die verenigt huisartsen uit Dilbeek, Ternat, Roosdaal, Lennik, Gooik, Galmaarden, Herne en Bever. Daarom werd gekozen voor het meest centraal gelegen Lennik om het centrum te openen.

Wie naar zijn/haar huisarts belt met klachten die kunnen wijzen op een besmetting zal, na een telefonische raadpleging, door de dokter een afspraak krijgen in het doorverwijscentrum. Je er zelf aanmelden kan niet. Zonder afspraak word je sowieso terug naar huis gestuurd. 

In het doorverwijscentrum wisselen huisartsen uit de regio elkaar af om mogelijke besmettingen op te sporen. Pas dan wordt definitief beslist of een officiële test op het virus en/of een ziekenhuisopname nodig is.

In het centrum worden de afstandsregels streng opgevolgd en de veiligheid van de medewerkers wordt er bewaakt. 

Sommige huisartsen in Dilbeek (vooral Groot-Bijgaarden en Saviowijk) zijn aangesloten bij een andere huisartsenkring en kunnen ook doorverwijzen naar centra in Merchtem of Asse. Dat wordt altijd samen met de patiënt besproken.