Toekomstplan capaciteit voor Dilbeeks basisonderwijs
Samen met het vrije net werd een toekomstplan uitgewerkt voor het Dilbeekse basisonderwijs om een antwoord te bieden aan de toenemende capaciteitsdruk. Nieuwe scholen en een betere afstemming van de bestaande plaatsen moeten ervoor zorgen dat Dilbeekse kinderen in de eigen gemeente naar school kunnen (blijven) gaan.
Het Dilbeekse basisonderwijs kampt met een groeiende capaciteitsdruk, onder meer door een sterke instroom van jonge inwoners. Het aantal Dilbeekse kinderen tussen 2,5 en 12 jaar groeide op die manier in vijf jaar tijd met meer dan 500, terwijl het geboortecijfer zo goed als stabiel bleef. Die druk zal in de toekomst blijven toenemen door woningrotatie
Bovendien zal de woningrotatie en het oprichten van heel wat nieuwe woongelegenheden deze druk nog verder vergroten. Ook vanuit de buurgemeenten is er veel interesse om in Dilbeek school te volgen.
Grenzen bereikt
Via het centraal aanmeldingsregister wordt de inschrijvingsproblematiek nu al enkele jaren nauwgezet opgevolgd en bijgestuurd. Dankzij het afstandscriterium kunnen de beschikbare plaatsen maximaal worden toegewezen aan Dilbeekse kinderen. Ouders worden echter beperkt in hun keuzevrijheid wanneer ze voor het eerst een plaats zoeken in een onthaalklas door de hoge capaciteitsdruk.
Ook inschrijven voor het eerste leerjaar is soms moeilijk omdat kleuter- en lagere scholen niet allemaal tot hetzelfde onderwijsnet behoren. Zo moet een kind dat van een vrije kleuterschool komt zich opnieuw aanmelden om een plaatsje te bemachtigen in een gemeentelijke lagere school. Dat blijkt soms niet te lukken.
Onze scholen leverden de voorbije jaren al heel wat inspanningen om extra plaatsen te creëren, maar de fysieke limieten zijn bereikt. Voor bijkomende capaciteit zal er moeten gebouwd worden.
Groot-Bijgaarden en Sint-Ulriks-Kapelle
In de regio Groot-Bijgaarden plant Don Bosco reeds een (beperkte) capaciteitsverhoging bij het samenvoegen van de Savio Kleuterschool en de Broederschool op een nieuwe locatie. Dit project biedt ook een oplossing voor de doorstroming kleuter-lager tussen de huidige scholen. In Sint-Ulriks-Kapelle wordt onderzocht hoe de kleuterschool Klein Klein Kleuterke kan uitbreiden naar twee klasjes per geboortejaar om beter aan te sluiten bij de capaciteit van de lagere school De Kriebel.
Schepdaal en Itterbeek
In de regio Schepdaal-Itterbeek hebben de bestaande scholen hun limiet bereikt en is verdere uitbreiding niet aangewezen. Bovendien zullen de kleuters van de huidige kleuterafdeling van gemeenteschool ‘t Keperke in de Sint-Annastraat verhuizen naar de nieuwbouw aan de Keperenbergstraat. Hierdoor zou een schoolarm gebied ontstaan in een regio waar de capaciteitsdruk hoog is.
Daarom plant V.K.B.D.S.M., het schoolbestuur van ’t Klavertje Vier en Sint Alena, in Sint-Anna-Pede een nieuwe school op te richten. Er wordt gestart met een nieuwe wijkafdeling van Sint Alena in de huidige locatie van de wijkafdeling in de Sint-Annastraat van zodra deze vrij komt. Deze afdeling kan dan stap voor stap uitgroeien tot een volwaardige basisschool in een nieuw op te richten gebouw.
Dilbeek-centrum
In het centrum van onze gemeente kampt Sint-Alena vandaag met een doorstromingsprobleem.
Omdat er meer kleuters worden opgevangen dan er beschikbare plaatsen zijn in het eerste leerjaar, moeten kinderen opnieuw aanmelden/inschrijven. Heel wat ouders kiezen de wijkschool bij deze overgang voor de gemeentelijke lagere school Jongslag, die vandaag geen kleuteronderwijs organiseert.
De wijkschool in de Bodegemstraat (Begijnenborre) ligt geografisch te dicht bij de Sint-Annastraat om op die locatie de oprichting van een nieuwe school van hetzelfde net mogelijk te maken. Daarom wordt in het plan voorgesteld om de wijkschool te laten aansluiten bij gemeenteschool Jongslag en er dus gemeentelijk onderwijs te organiseren. Door deze verschuiving is ook hier het doorstormingsprobleem opgelost: zowel Sint Alena als Jongslag zullen een gegarandeerde schoolloopbaan kunnen aanbieden van 2,5 tot 12 jaar.
Dilbeek Wolsem
Tot slot zal er bijkomende capaciteit nodig zijn in de Wolsemwijk, wanneer daar een bijkomend woongebied wordt aangesneden. Binnen de ruimtelijke planning van deze zone, wordt er ruimte voorzien voor een nieuwe basisschool. Deze kan niet alleen de nood opvangen van de nieuwe woningen maar ook van de bestaande, dichtbevolkte wijk. De gemeente Dilbeek zal op deze locatie op termijn een nieuwe school oprichten.
Financiering
Via dit toekomstplan wordt concreet werk gemaakt van capaciteitsuitbreiding voor het Dilbeekse basisonderwijs. Maar scholen bouwen kost geld. Onze gemeente werd echter niet erkend als capaciteitsgemeenten en kon (nog) niet genieten van bijkomende financiering van de Vlaamse Overheid om capaciteit te creëren.
De schoolbesturen blijven vanzelfsprekend hopen op deze bijkomende financiering maar trachten in afwachting ook via alternatieve trajecten infrastructuursubsidies te bemachtigen. Daarom zal voor de twee geplande nieuwe scholen een projectdossier worden ingediend voor de DBFM-oproep die de minister onlangs lanceerde.
De volgende weken en maanden wordt dit plan verder concreet gemaakt en in formele afspraken gegoten in overleg met alle betrokken. Als alles volgens plan verloopt, kan al bij de volgende aanmeldingsperiode voor de inschrijvingen van schooljaar 2018-2019, de eerste bijkomende capaciteit beschikbaar zijn.