Dilbeek start volgend jaar met huis-aan-huis GFT-ophaling

Geplaatst op vr 25.02.2022

Als alles goed gaat, wordt begin 2023 gestart met de inzameling van GFT (keuken- en tuinafval) aan huis in Dilbeek. De gemeenteraad verklaarde zich alvast akkoord, nu moet er nog overlegd worden met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

In 1995 werd Dilbeek door Vlaanderen ingedeeld als groenregio op basis van de hoeveelheden GFT-afval in de restafvalzak op dat moment. Dat betekent dat sindsdien ingezet moet worden op (thuis)composteren een andere manieren van hergebruik. Huis-aan-huisophaling was toen geen optie.

Dilbeek pionierde jarenlang in zijn composteringsbeleid en haalde mooie resultaten. Toch bleek uit een sorteeranalyse van Intradura eind vorig jaar dat er nog heel wat GFT-afval in de restafvalzak belandt. In wijken waar huizen staan met veel groen gaat het om 41% van het restafval, in wijken waar zonder tuinen (hoogbouw, sociale woningen) stijgt dat naar 56,6%.

Met een GFT-inzameling aan huis willen we iedereen de kans geven om afval beter te scheiden. Iedereen moet bijdragen aan een vermindering van de hoeveelheid restafval. PMD en GFT kunnen gerecycleerd worden, restafval niet.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we nu allemaal al het groenafval in een GFT-afvalzak steken. We hopen dat wie aan afvalvoorkoming en composteren kan doen, dat ook volop doet.

Wanneer de ophalingen precies beginnen is nog niet zeker, daarover moet nog met OVAM gepraat worden. De bedoeling is om vroeg in 2023 te kunnen starten.