Met een knipoog naar het verhogen van de biodiversiteit is de gemeente Dilbeek op een aantal grotere grasoppervlaktes gestart met extensief maaibeheer.
Dit houdt in dat bepaalde delen van graszones worden omgezet tot hooiland. Die worden jaarlijks 1 of 2 x gemaaid met een bosmaaier of met de tractor. Na het drogen van het maaisel wordt het afgevoerd, waardoor de onderliggende bodem verschraalt en kleinere en tragere plantensoorten een kans krijgen. Bovendien ogen deze hooilanden veel natuurlijker en herbergen ze een hoge soortenrijkdom aan planten en dieren. Vlinders, bijen en andere insecten voelen zich thuis en vinden er zoete nectar en stuifmeel.
In de hooilanden worden wel een aantal wandelpaden kort gemaaid zodat iedereen op een comfortabele manier van deze natuurlijke plekjes kan genieten.
Het maaibeheer wordt in vier zones getest: de boomgaard Wereweide in Schepdaal, het nat hooiland in Park Wolsem Dilbeek en ander te maaien gedeelten, de boomgaard in het domein van de Pedemolen en het hooiland achter het laatste woonblok van de Cantecleerstraat te Groot-Bijgaarden. Aan het einde van de zomer zal de gemeente de beperkte test evalueren en bijsturen om het beheer eventueel uit te breiden.