Dilbeek op weg naar de titel van hartveilige gemeente

Geplaatst op wo 02.08.2017

Dilbeek wil een hartveilige gemeente worden en timmert daarvoor samen met het plaatselijke Rode Kruis hard aan de weg.

Zo werden er ondertussen vijf automatische externe defibrillatoren (AED-toestellen) geplaatst in Schepdaal (Markt), St. Martens-Bodegem (Solleveld), Dilbeek (Roelandsveld), Itterbeek (Breugeldal) en Groot-Bijgaarden (Sporthal Ten Gaerde).

Het label van “Hartveilige gemeente” wordt uitgereikt door het Rode Kruis Vlaanderen.  Hiermee engageert het gemeentebestuur zich niet enkel met het voorzien van AED’s maar wordt ook ingezet op sensibiliseren.  De bevolking, verenigingen en gemeentepersoneel worden regelmatig uitgenodigd om reanimatieopleidingen te volgen. Enkel indien omstaanders kunnen reanimeren en weten hoe ze de AED kunnen gebruiken, kunnen er mensenlevens gered worden.

In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren. Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is.

De lokale afdeling Rode Kruis heeft in het kader van dit project al heel wat mensen opgeleid.  Via de sportraad, volgde reeds een honderdtal mensen (leden van sportclubs) een opleiding en ook een dertigtal inwoners nam deel aan deze sessies.  In juni volgde een deel van het politie- en gemeentepersoneel. Na de zomer gaan we door met het aanbieden van opleidingen.

Heb je jezelf al de vraag gesteld: Wat is een AED? Hoe gebruik je zo’n toestel?  Wie mag dat gebruiken? Mag het gebruikt worden bij zwangere vrouwen, kinderen?... Op die en tal van andere vragen krijg je antwoord op één van onze gratis opleidingen.

  • 8 september
  • 15 september
  • 22 september
  • 29 september

De opleidingen vinden plaats in de Gemeenschapslokalen van Pede in de Lostraat in Schepdaal, telkens van 19 tot 22 uur. Deelnemen kan vanaf de leeftijd van 16 jaar.  Elke deelnemer ontvangt na afloop van de opleiding een aanwezigheidsattest (= GEEN diploma gezien geen examen afgenomen werd).

Inschrijven kan via voorzitter@dilbeek.rodekruis.be (met vermelding van de datum van de opleiding, je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum). Wie niet over e-mail beschikt, kan telefonisch inschrijven op 0495 18 71 79 of 02 582 28 19 (voorzitter Rode Kruis – afdeling Dilbeek).

Vergeet het Rode Kruis ook geen bezoekje te brengen aan hun stand tijdens de Dag van de Dilbekenaar op 23 september.

Samen met jullie, het gemeentebestuur en het Rode Kruis maken we onze gemeente “Hartveilig”.