Dilbeek naar watermaatschappij “De Watergroep”

Geplaatst op do 07.09.2017

Het water uit Dilbeekse kranen wordt zowat 7% goedkoper door een overstap naar "De Watergroep". Er moest op zoek gegaan worden naar een nieuwe partner, nadat het gemeentebestuur besliste uit de Intercommunale Watermaatschappij voor Vlaams-Brabant (IWVB) te stappen.

Aan de basis van de uitstap lag een dispuut over de compensatie van verlieslatende poten van de Intercommunale, die grotendeels in Brusselse handen was terecht gekomen. Samen met verschillende andere randgemeenten werd de samenwerking stopgezet.

Intussen werd een uitgebreide marktbevraging gedaan, samen met de andere gemeenten. Uiteindelijk kwam watermaatschappij “De Watergroep” als meest voordelige uit de bevraging voor Dilbeek. De Watergroep is een coöperatieve vennootschap (geen intercommunale) en de grootste watermaatschappij van Vlaanderen. Zij bedienen 3 miljoen klanten en beheren een net van 33.000 km.

Wat met de waterprijs?

De eigenlijke waterprijs zal dalen met 7% ten opzichte van vandaag. De Dilbekenaars zullen tesamen 1,5 miljoen euro minder betalen aan water. Bovendien worden alle investeringen in waterleidingen nu gedragen door de watermaatschappij zelf en hoeft de gemeente hier geen geld meer voor te reserveren. In ruil neemt de Watergroep het waternet over en houdt Dilbeek aan deze operatie meer dan 6,5 miljoen euro over.