In de Panoreportage op Eén eerder deze week werd de toenemende appartementisering in Vlaanderen en de rol van de gemeentebesturen hierin onder de loep genomen. In de uitzending worden gemeentes verweten geen visie te hebben over het ruimtelijk beleid. Dit geldt echter niet voor Dilbeek, dat werk heeft gemaakt van het Dilbeekse Bouwkompas. Dit zijn regels die duidelijk maken waar en onder welke voorwaarden woningen (zowel ééngezins- als meergezinswoningen) mogen gebouwd worden.
Duidelijke ruimtelijke visie
Dilbeek biedt met dit Bouwkompas een antwoord op de ruimtelijke uitdagingen zoals de grote ontwikkelingsdruk van buitenaf en de groei gelet op de strategische ligging van Dilbeek. Dilbeek stippelt met het Bouwkompas een koers uit om werk te maken van enerzijds bruisende, aangename dorpskernen en anderzijds open ruimte en groen. Met betrekking tot die open ruimte heeft de gemeente in het begin van dit jaar een zeer belangrijke stap gezet met het ruimtelijk plan “open ruimte”. Door dit plan werd maar liefst 50 hectare woonreservegebied herbestemd naar een groene of landbouwfunctie. Met zowel dit plan open ruimte als dit bouwkompas maakt Dilbeek zich klaar voor morgen!
De vier instrumenten op een rij
- Met de Bouwbelasting wil Dilbeek burgers stimuleren om compacter te bouwen, minder te verharden en in het algemeen duurzamer om te gaan met de schaarse ruimte.
- Met de verordening kwaliteitsvol wonen wil Dilbeek de woonkwaliteit van ééngezins- en meergezinswoningen verhogen, alsook de directe omgeving.
- Met het Woonomgevingsplan wil Dilbeek ervoor zorgen dat ‘de juiste woning op de juiste plaats’ wordt gebouwd.
- Met Projectlast wil Dilbeek ervoor zorgen dat projectontwikkelaars een maatschappelijke meerwaarde voor de buurt realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door meer groen, een wandelpad of een waterbuffer voor de buurt te voorzien.