Dilbeek kleurt rood

Geplaatst op vr 29.11.2019

Dilbeek is een echte Rode Neuzengemeente, dankzij acties van verschillende basisscholen. Ook heel wat personeelsleden van de hele Groep Dilbeek toonden hun solidariteit door een rood kledingsstuk aan te trekken.

Gemeentelijke Basisschool Jongslag sprokkelde voor Rode Neuzen 2019 maar liefst 7614,51 euro bij elkaar. Daarvan kwam 500 euro van de gemeente, die scholen ondersteunden die acties op poten zetten voor dit goede doel. Er werden door de kinderen voor maar liefst 5040 euro balpennen, sleutelhangers en neuzen verkocht. Deze som gaat volledig naar RDN, de overige centen van de winst komt naar de school terug voor een zelfgekozen project.

Sint-Alena zette drie acties op. Een pizzaverkoop bracht maar liefst 2798 euro op. Die moeten wel erg lekker zijn geweest. Met de sponsorloop en zwemmarathon werd 1572 euro ingezameld en tijdens een familiedag werd de kas met 901 euro gespijsd. Omdat de drie afdelingen van de school meewerkten, kregen ze van de gemeente nog eens 750 euro.

De Klimop hield gisteren een filmavond, de opbrengst daarvan is nog niet gekend.

Meer dan centen alleen

Maar het stopt niet bij geld inzamelen. Na een bevraging van al de kinderen, hun juffen en meesters in Jongslag blijkt dat er nood is aan rustmomenten op school: een paar relax-dagen op regelmatige basis en ruimte voor yoga en meditatie in het wekelijks lessenrooster. Volwassenen beginnen vaak met yoga, mindfulness of meditatie na een burn-out of als het minder goed gaat. Als wij het aan onze kinderen op jonge leeftijd in de basisschool aanleren, kunnen we hopelijk veel voorkomen in de toekomst op hun oudere leeftijd.

Voor de relax-dagen worden twee koffers samengesteld met allerlei (massage-)materialen en toestelletjes die door alle klassen kunnen uitgeleend en gebruikt worden. Therapeuten, coaches,… brengen we naar school en we laten onze kinderen ervaren wat er allemaal mogelijk is.

Voor de lessen yoga en meditatie gaan we bewijzen dat meditatie onze hersenen verandert. We brengen onze kinderen en hun leerkrachten ermee in contact, leren hen hoe ze het thuis kunnen aanpakken, hoe ze het in hun gezin kunnen aanleren. Kortom, we laten hen proeven van meditatie. Een meditatiesessie per graad in onze sportzaal is een uitdaging, maar moet lukken. Stap voor stap, elke keer beter…

Dankzij de inzet van iedereen kan ook het team van Sint-Alena enkele droomprojecten realiseren zoals een stille ruimte creëren binnen de schoolmuren waar de kinderen tot rust kunnen komen,  het verder inrichten de giraffenhoekmet kussens, bankjes, materialen om conflicten op te lossen.