De week van de afvalophaler

Geplaatst op vr 18.11.2016

Bedank de ophaler én recyclageparkwachter tijdens de ‘Week van de Afvalophaler’

Elke dag gaan honderden mensen de baan op voor de inzameling van het huishoudelijk afval in Vlaanderen. Ze trotseren hiervoor de weersomstandigheden maar ook het drukke verkeer. De ophaalwagens en de ophalers zijn met heel wat middelen uitgerust om dit op een veilige manier te doen. Toch hebben ze hun veiligheid niet volledig in eigen handen. Uit een steekproef bij afvalinzamelaars in 2014 blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag één geval van verkeersagressie ervaart, gaande van wild voorbijrazen tot fysiek en verbaal geweld. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1.500 incidenten zijn. Dat alles is niet zonder gevaar voor de afvalophalers.

Alle intercommunales en gemeenten zetten een campagne op die oproept tot hoffelijk gedrag tegenover afvalophalers. “Elkaar begrijpen = elkaar respecteren” vormt de centrale insteek van de campagne. Wie elkaar begrijpt, zal elkaar ook veel meer respecteren. De campagne is niet enkel gericht naar de ophalers maar ook de pakwachters die dagelijks honderden recyclageparkbezoekers met raad en daad bijstaan.

Vanaf 14 november kan je op verschillende plaatsen bedanktstickers vinden.  Deze stickers kunnen tijdens de week van de afvalophaler op je vuilniszak of op een container in het recyclagepark gekleefd worden. Maar de stickers zijn maar een opstapje, een opgestoken hand of een “merci” tijdens een ontmoeting met de parkwachter of ophaler kan al meer dan genoeg zijn.

Waar vind ik die bedanktstickers precies?

In de abonnementen van de tijdschriften Humo, Dag Allemaal en TV Familie
In het gemeentehuis bij de dienst milieu.

Volg ook de facebookpagina van Haviland intercommunale en kom elke dag van de week van de afvalophaler iets meer te weten over het werk van onze ophalers, parkwachters, kolkenruimers,…