Dag van de Biodiversiteit

Geplaatst op di 21.05.2024

Op 22 mei vieren we de dag van de biodiversiteit, het ideale moment om onze partners Kiemkracht en Regionaal Landschap Pajottenland in de bloemetjes te zetten. Zij verrichten op het terrein levensnoodzakelijk werk bij het in stand houden en bevorderen van specifieke biotopen.

Project Eikelmuis

Ken je de eikelmuis?

De eikelmuis is met haar zwarte zorro-masker en mooie pluimstaart  een soort die bij velen tot de verbeelding spreekt. We dreigen haar echter te verliezen, want de populatie gaat bijna overal in Vlaanderen sterk achteruit. 
Na een oproep van de provincie gingen we in Dilbeek aan de slag samen met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei (RLPZ) en Kiemkracht.

Heb je een eikelmuis gezien? 

Aarzel niet om het te melden op waarnemingen.be of via de handige app Obsidentify.

Wat deden we in Groot-Bijgaarden?

In Groot-Bijgaarden werd dit jaar 250 meter houtkant en heg aangelegd specifiek voor deze bontgekleurde slaapmuis. Deze houtkant is samengesteld uit onder meer hazelaar, vlier, sleedoorn, meidoorn, rode kornoelje, hondsroos, wilde kardinaalsmuts, zomereik, veldesdoorn, zwarte els - precies op maat van onze gemaskerde vriend, die zich graag beschermd voelt door een wat ruigere omgeving. 

De eikelmuis heeft een voorkeur voor uitbundige bloeiende, besdragende inheemse soorten; het beestje leeft zowel van de insecten die zich aangetrokken voelen tot de planten als van de bessen (en noten) zelf.

 

Poelenproject

Weet je dat poelen belangrijk zijn voor de biodiversiteit?

Ook rond poelen zijn zowel RLPZ en Kiemkracht werkzaam in onze gemeente. Van oorsprong werden deze poelen gebruikt als drinkplaatsen voor vee. Tegenwoordig hebben ze vooral een landschaps- en natuurwaarde. Met hun unieke ecologische kenmerken zijn ze belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit. Het vasthouden van water in deze poelen is dus erg cruciaal voor het creëren van de juiste habitat voor vele soorten dieren en planten om te voedsel te verzamelen en zich voort te planten.

Het is daarom van vitaal belang dat we deze gebieden beschermen en herstellen waar nodig.

Periodiek plaatst Kiemkracht fuiken in enkele van de Dilbeekse poelen om de salamanderpopulatie te monitoren: zowel de alpenwatersalamander, de vinpootsalamander als de kleine watersalamander zijn aanwezig op Dilbeeks grondgebied.
Ook de flora evolueert gunstig daar waar een poel goed onderhouden is: fijne waterranonkel, gele lisdodde, …
Ook deze waarnemingen kan je kwijt op de voorgenoemde site of app.

Zin om de biodiversiteit een handje te helpen? 

Leg zelf een poeltje aan in je tuin.

Nog honger naar meer?

Ook de Tuinrangers helpen je gratis op weg om van je tuin een biodivers paradijs te maken.

En binnenkort lanceren we samen met de Buumplanters opnieuw een oproep om veel – héél véél – bomen en heggen te planten!