Brexit

Geplaatst op di 22.12.2020

Vanaf 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de Europese Unie. Het handelsakkoord is nog niet rond, maar de Brexit heeft sowieso gevolgen voor Britse burgers en hun familieleden.

Verblijfsrecht van Britse onderdanen en hun familieleden

Elke Britse onderdaan of familielid van een Britse onderdaan zal in de loop van de maand december per brief verwittigd worden door de staatssecretaris omtrent de procedures en te ondernemen stappen in functie van de Brexit en hun verblijf.
In het terugtrekkingsakkoord worden de rechten van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk  en hun familieleden gevrijwaard en beschermd.

De onderdanen en hun familieleden die reeds over een geldig verblijfsdocument beschikken en hun rechten willen behouden, zullen een nieuwe verblijfskaart moeten aanvragen.
De onderdanen en hun familieleden die nog aanvraag tot verblijf lopende hebben, zullen eveneens een nieuwe aanvraag moeten indienen.

Er is een overgangsperiode voorzien van 1 januari 2021 tot 31 december 2021. Binnen dit jaar dien je dus via de gemeente de nodige stappen te ondernemen.

Via deze link van de Dienst Vreemdelingenzaken vind je de meest recente informatie over de brexit en uw verblijfsrecht: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Gidsvandeprocedures/Pages/Brexit.aspx

Heb je vragen omtrent de Brexit en het gevolg ervan voor het verblijf van Britse onderdanen en hun familieleden, kan je deze stellen via vreemdelingen@dilbeek.be

Afspraken voor de nieuwe verblijfskaarten / -aanvragen, kan je maken via onderstaande knop bij Vreemdelingen. Je kiest als product ‘Brexit’.

Gelieve 1 afspraak per persoon per product te maken, zodat we voldoende tijd hebben het nodige te doen voor jou en je gezinsleden.

Wat met je rijbewijs?

Een rijbewijs van het Verenigd-Koninkrijk , Noord-Ierland en Gibraltar blijft omwisselbaar, maar zal vanaf 01 januari 2021 aanzien worden als een niet-Europees rijbewijs. Dit impliceert een langere wachttijd, de omwisselingsprocedure duurt maximaal een 6-tal maanden.

Je kan jouw Brits rijbewijs aanbieden, voor omruiling via EU procedure, bij je gemeente en dit ten laatste op 30/12/2020 zodat de afgiftedatum van het Belgisch rijbewijs op 31/12/2020 komt te staan.
Alle aanvragen die na 30/12/2020 worden ingevoerd, zullen als een omwisseling van een niet-Europees rijbewijs moeten worden behandeld.

Hierbij geven wij je ook nog graag de link mee van FOD mobiliteit waar je de gevolgen van de Brexit op je rijbewijs terugvindt: https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/rijbewijzen/brexit

Afspraken om het rijbewijs om te ruilen kan je maken, via onderstaande knop, bij bevolking. Je kiest als product ‘rijbewijs aanvragen’.

Gelieve 1 afspraak per persoon per product te maken, zodat we voldoende tijd hebben het nodige te doen voor jou en je gezinsleden.