Beweegmarkt Dilbeek

Geplaatst op ma 30.05.2022

Donderdag 6 juni tussen 12u30 en 17u in Hogeschool Odisee Dilbeek.

Wist je dat meer dan 60% van de 65+’ers wel de intentie heeft om te bewegen maar er geen werk van maakt?
Dat bewegen gezond en belangrijk is, daar hoeven we je wellicht niet van te overtuigen: minder gezondheidsklachten, je mentaal en fysiek fitter voelen en je sociale leven voeden. Op de Beweegmarkt kan je jouw voornemen omzetten in actie op jouw maat!

Want bewegen doet iets met je!

Schrijf je hier in voor de Beweegmarkt

Beweegprogramma

Programma Beweegmarkt 
donderdag 6 juni – Odisee Dilbeek

DOE-MARKT

ONTMOETINGS-MARKT

13-14 uur

14-15 uur

15-16 uur

16-17 uur

Badminton

Tafeltennis

Tafeltennis

Maak kennis met interessante partners die een gezonde levensstijl promoten.

 

Intussen kan je genieten van een heerlijke smoothie, smaakwater en lekker vieruurtje.

Aikido

Badminton

Padel

Padel

Qi-Gong

Zaalvoetbal

Zaalvoetbal

Basketbal

Dansexpressie

Stoelyoga

Yoga

Infosessie:

EHBO bij sport door Rode Kruis en Pajozorg

Infosessie: Gezond ouder worden door diëtiste Gerda De Clippel
(Diabetes, voeding, tips)

Infosessie:

EHBO bij sport door Rode Kruis en Pajozorg

Wandeling met beweegoefeningen 3 km

Infosessie: Gezond ouder worden door diëtiste Gerda De Clippel
(Diabetes, voeding, tips)

 

 

Wandeling met beweegoefeningen 6 km

Doorlopend kan je een korte krachttest laten afnemen die meer zegt over jouw fysieke toekomst. Een arts geeft jou advies op maat.

 

Uitleg sporten en infosessies

Krachttesten en professioneel advies op maat: aan de hand van enkele simpele krachtoefeningen kan je eigenlijk al zien wat jouw ‘kansen’ zijn om zo lang mogelijk autonoom thuis te kunnen blijven wonen. Een professional neemt deze korte test af en geeft jou advies op maat.

Tafeltennisis een sport waarbij twee of vier spelers een licht en hol balletje met een batje heen en weer slaan over een tafel met een net in het midden. Het doel van dit spel is de bal over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander, op zo'n manier dat deze de bal niet correct of helemaal niet kan terugslaan.

Badminton: deze sport wordt gespeeld met een racket en een shuttle (‘pluimpje’). Je slaagt met het racket het pluimpje over het net naar je tegenspeler. 

Aikido: is een niet-gewelddadige Japanse krijgskunst waarin ontspanning en verbinding centraal staan. Het is bijzonder om te ervaren dat ontspanning, en meegaan met de energie van de ander, effectiever kan zijn dan fysieke spierkracht en agressie.

Qi-Gong: is een bewegingsvorm waarbij je bij het uitvoeren van zachte en langzame oefeningen met focus op ademhaling heel ontspannen wordt. Ideaal tegen stress en voor iedereen toegankelijk.

Padel: is een racket- en balsport, die gespeeld wordt in een omsloten veld, of kooi. Het wordt voornamelijk met vier spelers gespeeld, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het lijkt een mix van tennis en squash. Het speelveld is ongeveer 25% kleiner dan een tennisveld, maar je kan gebruik maken van de wanden om je bal over het net te slaan.

Stoelyoga: deze vorm van yoga is de meest laagdrempelige vorm. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Een les bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie.

Yoga: bij yoga doe je ontspanningsoefeningen die zorg dragen voor je lichamelijk, geestelijk en spiritueel welzijn.

Basketbal: is een balsport waarbij twee ploegen tegen mekaar proberen om de bal in een ring te gooien door passen te geven of door de bal al botsend voor te bewegen.

Dansexpressie: een vorm van dansen, eenvoudige passen en ieders creativiteit erin is welkom.

Zaalvoetbal: is een zaalvariant van voetbal met dat verschil dat het terrein in een sportzaal is, kleiner is, de ploegen kleiner zijn en ook enkele andere regels kent.

Wandeling met beweegoefeningen: Wandelen kan en kent iedereen, maar wat als je onderweg nog enkele korte oefeningen doen om al je spieren uit te dagen?

Infosessie Gezond ouder worden: Heel wat ouderen kampen met diabetes. Welke complicaties kunnen optreden? Een gezonde levensstijl vermindert het risico, maar wat kan je zelf doen? Krijg ook enkele feiten en fabels over voeding en gezond ouder worden.

Infosessie EHBO bij bewegen: Rode Kruis en Pajozorg geven enkele interessante EHBO-tips die je kan toepassen tijdens het sporten, maar ook zeker tijdens het dagelijkse leven. Waar moet je op letten? Wat doe je met schaafwonden? Waar moet je attent voor zijn bij jezelf en bij anderen?

Halt2Diabetestest:  Via deze vragenlijst kan jij jouw risico op diabetes type 2 en hart- en vaataandoeningen berekenen, krijg je gezondheidsadviezen op maat en een eventuele doorverwijzing naar de huisarts of andere zorgverleners. Eén van de adviezen is alvast dat bewegen van groot belang is. 

 

 

De Beweegmarkt is er voor de actieve en de niet-actieve Dilbeekse oudere. Je hoeft heus niet elke dag naar de fitness te gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om beweging in jouw leven te brengen, op jouw maat.

Programma

Tussen 13u en 16u is er de doemarkt waar je elk uur een leuke, korte, laagdrempelige sportinitiatie kan volgen. Enkele van deze sportinitiaties worden begeleid door studenten van Odisee Hogeschool Dilbeek. 

Als je wil weten hoe fit je nog bent, neem dan deel aan de fitheidstesten en een professional bekijkt kort de resultaten met jou.

Er zijn ook enkele infosessies die je kan volgen: EHBO tijdens het sporten of Gezonde voedingstips.

Je kan zelf je programma samenstellen ter plekke. Je hoeft niet alle uren in te vullen, je mag gerust ook even uitrusten in de prachtige tuin van Odisee. 

Tussen 16u en 17u is er dan een ontmoetingsmarkt waar je kan kennis maken met verenigingen die hun sportwerking presenteren, met een Bewegen op Verwijzing-coach en nog andere interessante beweegpartners. Trakteer jezelf op een lekker gezond drankje en vieruurtje, maar geniet ook zeker van de babbels.

Want sporten is leuker in compagnie!

Beweegredenen genoeg om te komen, toch?! 

Praktisch

Alles is gratis en vrijblijvend. Je stelt zelf je programma ter plekke samen. Vanaf 25 april zal hier het volledige programma te zien zijn. Wie zich reeds inschreef, zal dit ook sowieso nog ontvangen (per mail of post).

Breng je drinkbus mee, wij voorzien water.

Trek gemakkelijke kledij aan om deel te nemen aan de sportinitiaties.

Bijna alle initiaties en infosessies gaan binnen door. De ontmoetingsmarkt vindt plaats in de prachtige tuin met grote tent. Regenweer hoeft je dus niet tegen te houden.

Bereikbaarheid

Alles heeft plaats in het gebouw van Hogeschool Odisee Dilbeek en in de nabijheid van het gebouw.

Stationsstraat 301, 1700 Dilbeek.

Het gebouw is gelegen vlak aan het station van Dilbeek. Je kan dus gerust met openbaar vervoer komen. Bussen 136, 810 en R29 stoppen aan het station.

Parkeermogelijkheden zijn er in de Wolsemstraat, de parking van Sportaculair (rechtover gebouw Odisee), aan parking naast de Politie en de straten rondom. Carpoolen is zeker aan te raden!

Rolstoeltoegankelijk: hangt af van de sessies die je wil volgen. Informeer je gerust.

Contact

Voor meer info en inschrijvingen: Lokaal dienstencentrum In Kompanie

ldc.inkompanie@dilbeek.be of 02 451 43 70