Ben ik verplicht om mijn kat te steriliseren?

Geplaatst op do 06.04.2023

De lente komt eraan en daarmee start ook het nieuwe kattenseizoen. Met het oog op het welzijn van de katten, is het tijd om even stil te staan bij de sterilisatie van katten. Met sterilisatie wordt het steriel maken van zowel katers als kattinnen bedoeld. Hieronder vind je zes veelvoorkomende vragen over de sterilisatie van katten en meldingen over zwerfkatten.

Is het steriliseren van mijn huiskat wettelijk verplicht?
Huiskat(ten) laten steriliseren is verplicht in heel België. Dit moet gebeuren voordat de kat 5 maanden oud is of voordat het kitten naar een nieuwe thuis vertrekt. Deze regelgeving geldt ook voor kittens die gratis worden weg gegeven, de enige uitzonderingen zijn katten die worden gehouden door officieel erkende kattenfokkers.

Is het echt nodig om katten te steriliseren? Gaat dat niet in tegen de natuur?
Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan” zou dus dramatische gevolgen hebben. De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet langer aan. Elk jaar moeten er dan ook meer dan 10.000 katten noodgedwongen geëuthanaseerd worden. Verplichte sterilisatie is bijgevolg de enige maatregel die kan leiden tot een evenwicht in de kattenpopulatie.

Mijn kat laten steriliseren: is dat niet te duur?
Het gaat om een eenmalige uitgave: je moet hier rekenen op minimaal €70 voor een kater en €120 voor een kattin. Je kan ook steeds aan een dierenarts in de buurt vragen hoeveel dit zal kosten.

Ik heb gehoord dat het steriliseren van een jonge kat gevaarlijk is?
Sommigen maken zich zorgen over wat de "vroegcastratie" van katten wordt genoemd. Wetenschappelijke studies hebben echter aangetoond dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de ontwikkeling, gezondheid en het gedrag ten opzichte van castratie/sterilisatie op traditionele leeftijd.

Zijn er nog verplichtingen?
Ja, alle katten moeten gechipt worden en geregistreerd worden in de CatID databank voordat ze 12 weken oud zijn. Dit geldt ook voor dieren die gratis worden weggegeven.

Waar kan ik terecht met meldingen over zwerfkatten?
Je kan terecht bij de dienst Wonen & Ondernemen (wonenenondernemen@dilbeek.be of 02 451 68 70). De dienst doet het nodige om de zwerfkatten te laten steriliseren in samenwerking met een externe partner. Deze katten worden nadien terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden.